Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Jelképes árvízi emlékfutás Győrben

Szöveg: Csekei Judit százados | Fotó: a szerző |  2020. június 12. 16:06

Idén már hatodik alkalommal rajtolt volna el a megszokott módon, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred szervezésében a katonai alakulatok és a megyei társszervek körében népszerű Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutás, azonban a járványügyi veszélyhelyzet átírta a 2013-as dunai árvíz idején mutatott példátlan összefogás előtt tisztelgő sportrendezvény forgatókönyvét is.

1596080558

Az egészségügyi helyzet miatt a hagyományokkal szakítani kellett ugyan, de az emlékfutás nem maradt el. A jelenlegi veszélyhelyzet idején egy hét évvel ezelőtti katasztrófahelyzetre emlékeztek a katonák, és ahogy akkor, úgy ma is a kiemelkedő összefogás előtt tisztelegtek.

Ezúttal a korábbi évek vendégcsapatainak több száz futóját nélkülözve, kizárólag a rakétaezred katonái teljesítették a közel 30 kilométeres távot gyakorló öltözetben, váltófutásban borús, esős időben június 10-én, szerdán. A katonák a korábbi években megszokott útvonalon, Győrből, az Aranypart területéről, a Mosoni-Duna töltésének tövéből indultak, majd részben a Szigetközi kerékpárúton (GyőrGyőrújfaluGyőrzámolyGyőrladamérDunaszeg), részben a Mosoni-Duna töltésen, hét szakaszra bontva, egymást váltva, párban, 2 óra 56 perc 14 másodperc alatt futották le a kitűzött 30 kilométeres távot.

1596080558

2013 júniusában minden idők legnagyobb árhullámával kellett szembenézni a Duna magyarországi felső szakaszán. Több, mint kétezer katona küzdött a természeti elemekkel heteken át, együttműködve a vízügyi szakemberekkel, a katasztrófavédőkkel, a rendőrökkel, valamint az otthonaikat féltő önkéntesekkel. A nehéz körülmények között közösen hozott emberfeletti erőfeszítések eredményeként végül sikerült a medrében tartani a Mosoni-Dunát és a Rábát anélkül, hogy egyetlen települést is elöntött volna a víz.E kiemelkedő teljesítménynek állított idén is emléket a sport eszközeivel az ezred a Zöldár 2013 – Összefogás Emlékfutásjelképes teljesítésével.

GALÉRIA

Címkéksport