Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

2018 az évfordulók éve

Szöveg: Révész Béla |  2018. március 9. 14:17

„Nem tudunk jövőt építeni, ha nincs mögöttünk valós teljesítmény” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes azon az éves értékelő és feladatszabó értekezleten, amelyet az alárendeltségébe tartozó szervezetek állományának tartott március 9-én, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

1599182915
Az állománygyűlésen Vargha Tamás elmondta: 2015 óta óriásit változott a világ és Európa. A biztonsági környezet romlása a migrációs válság és a terrorfenyegetettség következtében minden országot arra késztetett, hogy újragondolja saját védelmi képességeit. Magyarország a legelsők között volt, akik idejében észlelték a veszélyt, és tettek is ellene. A magyar katonák erőfeszítésének köszönhetően épült meg az ideiglenes biztonsági határzár, amelyért köszönet illeti a honvédeket – hangsúlyozta a parlamenti államtitkár.

Vargha Tamás rámutatott: a gazdasági erősödésének köszönhetően Magyarország be tudja tartani nemzetközi vállalásait. „Nem tudunk jövőt építeni, ha nincs mögöttünk valós teljesítmény. A gazdasági növekedés azonban lehetővé teszi, hogy megfeleljünk azoknak a vállalásoknak, amelyek garantálják, hogy 2024-re a GDP 2 százalékát fordíthatjuk védelmi kiadásokra, végrehajtva az elmúlt huszonöt esztendő legkomplexebb fejlesztését, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderő-fejlesztési programot" – mondta, hozzátéve, hogy a modernizáción túl a tárca az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszerre helyezi a legnagyobb hangsúlyt. „Már több mint 6000 önkéntes tartalékos áll rendelkezésre, de a cél ennél egy jóval nagyobb létszám elérése. 2026-ra 30 000 hivatásos és szerződéses katona mellett 20 000 önkéntes területvédelmi tartalékost szeretnénk a rendszerben tudni" – fogalmazott a miniszterhelyettes.

1599182915
Vargha Tamás az alárendeltségébe tartozó szervezetek munkája kapcsán hangsúlyozta: bár tevékenységük kevésbé látványos, mégis nélkülözhetetlen a Magyar Honvédség társadalmi elfogadottsága és megbecsülése kapcsán. Kiemelte a HM PÁT Programkoordinációs Osztály, valamint a HM PÁT Rendezvényszervező Osztály munkáját, melyeket a 170 éves a Magyar Honvédség programsorozat zászlóshajóiként említett. Külön kitért az első világháborús sírok felújítására kiírt pályázatok sikerére, hozzátéve, hogy szeretnék, ha év végére valamennyi magyarországi első világháborús hadisír megújulna. Az államtitkár köszönetét fejezte ki a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a tábori lelkészi szolgálatok, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály és a HM Parlamenti Iroda munkatársai felé áldozatos munkájukért.

Az idei év kapcsán rámutatott: 2018 az évfordulók éve, hiszen a forradalom és szabadságharc kitörésével egyidős, 170 esztendős a Magyar Honvédség; emellett a magyar katonai elhárítás, valamint a HM HIM is centenáriumi évfordulót ünnepel. „Kívánom, hogy hasonló elszántsággal és ugyanolyan magas színvonalon végezzék munkájukat, ahogyan eddig is tették" – zárta beszédét Vargha Tamás.

1599182916
Fotó: Tóth László