Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kard a szabadság, az önállóság, a nemzeti szuverenitás jelképe

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. november 13. 13:51

A honvédelmi miniszter nyitotta meg november 13-án azt a kiállítást, amely a magyar szablyavívás történetével, nagy alakjaival ismerteti meg az érdeklődőket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Múzeumában. Dr. Simicskó István a rendezvényen 80. születésnapja alkalmából köszöntötte Pézsa Tibort, a magyar vívósport egyik legnagyobb alakját.

1596003944

A Hadi főtanodától a Toldi Vívómesterképzőig címmel nyílt időszakos kiállítás november 13-án Budapesten. A Máday Norbert, Balogh Imre, Kulcsár Róbert és Békési István gyűjteményéből álló kiállítás egy hónapig látogatható a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Múzeumában, és a magyar szablyavívás történetével, annak kiemelkedő egyéniségeivel ismerteti meg az érdeklődőket a kiállított fegyvereken, védőfelszereléseken, érmeken, relikviákon keresztül.

A megnyitón dr. Simicskó István úgy fogalmazott: köszönet és hála illeti azokat az egykori vívómestereket, akik útmutatást nyújtottak növendékeiknek a sikerhez. Életünk tele van küzdelemmel, és ugyan a nehézségek leküzdése mindenki számára nemesebb, értékesebb életet teremt, ezekre a harcokra fegyverekkel kell felkészülni: ezek ma már elsősorban nem tényleges fegyvereket jelentenek, hanem inkább egyfajta „sajátos fegyverraktárat", erős lelket és példás jellemet. Mint a honvédelmi miniszter rámutatott, a kard, a szablya nemzeti kincs, sajátos hungarikum, amely végigkísérte magyarságunk történetét, nem véletlen, hogy a vívás máig a magyar sport egyik erőssége maradt. A sport és a kardvívás tisztességes kiállásra tanítja a fiatalokat, jó irányba tereli a jellemet, fontos célokra, helyes küzdelemre, fair playre neveli művelőit.

1596003944

Dr. Patyi András, az NKE rektora beszédében szintén a nemes küzdelemre, a katonás, fegyelmezett életre nevelést emelte ki a vívás kapcsán. Mint mondta, a kardvívás nemcsak sport, hanem nemzeti hagyományaink hordozója is egyben, a kard pedig a vitézség, a harc szimbóluma, a szabadság, az önállóság, a nemzeti szuverenitás jelképe. A Hadi főtanoda jogutódjaként az egyetem büszke rá, hogy helyet adhat e tárlatnak – hangsúlyozta a rektor. Magát a kiállítást Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

A honvédelmi miniszter és a rektor az ünnepélyes megnyitón, 80. születésnapja alkalmából emlékplakettel és emléktőrrel köszöntötte Pézsa Tibort, a magyar vívósport élő legendáját és doyenjét. Simicskó István kiemelte: az olimpiai- és világbajnok sporteredményeivel, illetve oktatói munkájával egyaránt nagyban erősítette nemzeti összetartozásunkat, nemzeti önbecsülésünket, és a sikerhez vezető utat is megmutatta. A rendezvényen beszédet mondott Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára, Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója, a kiállítás egyik megálmodója pedig rövid történetekkel helyezte történelmi perspektívába a kiállított darabokat.

1596003945

Fotó: Tóth László