Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai hivatás csúcsa a missziós munka

Szöveg: Antal Ferenc |  2012. március 20. 18:32

Missziós területen a katonák olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket azután az országvédelem, a haza fegyveres védelme érdekében is jól lehet kamatoztatni – hangsúlyozta Hende Csaba március 20-án, kedden. A honvédelmi miniszter az Afganisztánból hazatért MH Tartományi Újjáépítési Csoport 11. váltásának visszafogadó ünnepségén, valamint az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Missziójába (UNFICYP) induló katonák búcsúztatóján vett részt Szolnokon.

„Honvédek! Azokban a békeidőkben, amelyeket manapság él Európa és benne Magyarország, a katonai hivatás csúcsa és a szakma legmagasabb megnyilvánulása a missziós munka" – hangsúlyozta ünnepi beszédében Hende Csaba az MH Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison.

A miniszter rámutatott: missziós területen a katonák olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket azután az országvédelem, a haza fegyveres védelme érdekében is jól lehet kamatoztatni.

Hende Csaba hozzátette: itt lehet a legjobban együttműködni és együtt dolgozni azokban az ügyekben, amiket szövetségeseinkkel együtt fontosnak tartunk a világ békéje és saját biztonságunk érdekében.

A tárcavezető a Magyar Honvédség és az egész magyar nemzet nevében megköszönte azt az áldozatos munkát, amelyet az afganisztáni külszolgálatból visszatért katonák végeztek. Kiemelte, hogy a PRT 11. váltása – a rendelkezésére bocsátott technikai eszközök és fegyverzet révén – lényegesen több feladatot tudott elvállalni, mint a korábbi kontingensek.

Hende Csaba emlékeztetett a Camp Pannoniában villámlátogatást tett német védelmi miniszter, Thomas de Maiziere elismerő szavaira, aki rendkívül felkészültnek ítélte meg a magyar kontingenst.

„Akikkel a magyar katonák kapcsolatba kerültek, azokban kialakult a feltétlen bizalom irántuk" – emelte ki a miniszter.

„Azt kérem tőletek is, hogy vigyázzatok egymásra, és ne veszítsetek el senkit" – búcsúzott az UNFICYP-misszióba induló magyar katonáktól Hende Csaba. „Emeljétek magasra a piros-fehér-zöld zászlót, jó munkátokkal és tiszteletreméltó magaviseletetekkel szerezzetek új barátokat a magyar nemzet számára" – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője.

Az ünnepségen – amelyen részt vett dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, Sándor Zsolt dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka, valamint Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka – elismeréseket és jutalmakat adtak át.

 Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

További képekért kattintson galériánkra!