Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bemutatták A géniusz árvái című filmet

Szöveg: Takács Vivien |  2019. június 17. 21:13

Budapesten, a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban mutatták be Borsody László – A géniusz árvái című filmet június 17-én. A film azoknak a honvéd vívómestereknek az életét idézi fel, akiket a legendás fővívómester nevelt ki.

1599204121
A dokumentumfilmet Máday Norbert: Borsody László – A géniusz árvái című könyve alapján a Katonai Filmstúdió munkatársai készítették. A hétfői díszbemutatón Pézsa Tibor olimpiai és világbajnok vívó úgy fogalmazott: Máday Norbert kitartó kutatómunkájának köszönhetően újra felfedezték azt a „vívómester-garnitúrát", akik megalapozták az olimpiai sikersorozatot, amivel Magyarország büszkélkedhet.

Borsody László őrnagy, aligazgató-fővívómester nem csak olimpiai és világbajnokok sokaságát nevelte ki a magyar sportban egyedülálló pályafutása során, hanem számos vívómestert is kiképzett. A második világháború után ezek a katona vívómesterek a hadifogság, a kitelepítés, a vagyonelkobzás és a kitaszítottság ellenére talpra állították a magyar vívást; újabb olimpikonok és világbajnokok tucatjait képezték. Tették ezt hittel, becsülettel, tisztességgel, ahogy mesterüktől tanulták.

1599204121
Prof. dr. Csikány Tamás ezredes, a HM Oktatási, Tudományszervező és Kulturális Főosztály főosztályvezetője hangsúlyozta: a vívás – más sportágak mellett – „nagyon fontos a felnőtté válás folyamatában". A vívásnak is köszönhető, hogy az emberek tisztességes katonái lesznek a hadseregnek. „A hadseregben a vívás egyfelől sportág, másrészt pedig a viselkedés egy megjelenítési formája" – tette hozzá.

„Borsody László életútja és ezáltal a film is a tisztelet kultúráját képviseli" – hangsúlyozta a díszbemutatón Simicskó István. A hazafias honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos hozzátette: Borsody László kiváló katonaemberként mindvégig szolgálta hazáját. „Az az életmód, amit ő folytatott, nem szólt másról, csak a tiszteletről. A tiszteletről a Magyar Honvédség iránt, a haza iránt és a vívósport iránt" – fogalmazott.

1599204121
Megosztotta gondolatait a díszbemutató közönségével Hegedűs Csaba olimpia bajnok birkózó is, aki elmondta: édesapja mestere volt Borsody László. Máday Norbert, a Magyar Szablyavívó Egyesület elnöke pedig megköszönte a film elkészítésében közreműködők segítségét és támogatását.

A Magyar Szablyavívó Iskola növendékeinek bemutatója után vetítették le a Katonai Filmstúdió munkatársai által készített közel hatvanperces dokumentumfilmet.

A most bemutatott film a tavaly szeptemberben bemutatott Borsody László: A géniusz című film folytatása.

1599204122
Fotó: Dévényi Veronika