Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Igehirdetés és lelki gondozás

Szöveg: Ferenczi János |  2018. június 21. 19:02

A katolikus tábori lelkészek napját a katonalelkészek védőszentje, Kapisztrán Szent János születésnapján rendezik meg 2009 óta. Idén a már hagyományosnak tekinthető rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium egy, az első világháborúban elhunyt katonáink emlékére készült emlékzászlót adományozott a Katolikus Tábori Püspökség részére. A zászlót Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes adta át Bíró László katolikus tábori püspöknek.

1599189471
„Kapisztrán Szent János szerepe Magyarország és Európa történelmében különösen fontos" – mondta a rendezvényen Korom Ferenc altábornagy, Honvéd Vezérkar főnök. A tábornok hangsúlyozta, hogy a „katonák számára az ige hirdetése és a lelki gondozás bizalmi fórumának biztosítása, az életismeret és az erkölcsi normák néha kusza útvesztőjében a helyes irány szabta gondolatiság oktatása olyan nélkülözhetetlen feladat, melyre a tábori lelkészeken kívül más nem képes."

1599189471
Bíró László katolikus tábori püspök úgy fogalmazott: „nagyon fontos, hogy egy társadalomban, amely nagymestere az izolálódásnak, az individualizmusnak, a falakat lebontsuk és az ilyen találkozások által valódi egység épüljön."

Az ünnepségen két előadást hallgattak végig a résztvevők. Elsőként prof. dr. Zakar Péter egyetemi tanár pillanatképeket mutatott be az 1848-49-es szabadságharc tábori lelkészetéről, majd az első világháború történetével ismerkedtek meg, egy mai katona szemszögéből, dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettesének prezentációjában.

Fotó: Tischler Zoltán