Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vérontás Nicaraguában

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2018. június 21. 20:28

Legkevesebb hat ember meghalt és 34 megsebesült június 19-én Nicaraguában, miután rendőrök és félkatonai alakulatok szállták meg a kormányellenes tiltakozások egyik központját, Masaya városát, és megostromolták a tiltakozók által emelt barikádokat – közölte a harcok közepette egy helyi emberi jogi aktivista.

„Valóságos vérontás zajlik" – mondta a Canal 15 nevű tévécsatornának Alvaro Leiva, a Nicaraguai Emberi Jogi Szövetség (ANPDH) igazgatója. Leiva az összecsapások sebesültjeinek számát 34-re tette, és több tucat ember letartóztatásáról számolt be a fővárostól, Managuától 25 kilométerre keletre lévő Masayából. „Tűz alatt tartanak bennünket, szünet nélkül záporoznak a lövedékek a civil lakosokra" – mondta egy korábbi bejelentkezésekor az aktivista. A térség egy másik városából, Ticuantepéből 36 sebesültről érkezett jelentés.

A zavargásokat a kormányzat áprilisban bejelentett adóemelési és nyugdíjcsökkentési tervei váltották ki. A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását és új választások kiírását követelik. Bírálói szerint ugyanis az országot 2007 óta irányító Ortega, aki korábban is volt már államfő, könyörtelenül ragaszkodik a hatalomhoz, és a közvagyont saját maga és családja gazdagítására használja. Az ANPDH adatai szerint a tiltakozásokon több mint 200 ember halt meg az elmúlt hetekben. Ortega felesége, Rosario Murillo alelnök kedden „ennek a terrorista hullámnak, a gyűlölet-bűncselekmények hullámának" befejezését követelte az ellenzéktől, azt állítva, hogy férje a válság lezárásra törekszik.
 
Silvio Baez püspök ezzel szemben felszólította a nicaraguai kormányt, hogy „vessen véget a megtorlásoknak". Egy Twitter-üzenetben azt szorgalmazta a püspök, hogy „ne mocskolja be még jobban az országról külföldön kialakult képet". Luis Almagro, az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) főtitkára kemény szavakkal ítélte el az újabb erőszakcselekményeket, és tweetjében azt írta, hogy Masaya „megmutatta hősiességét Nicaragua történeték legsötétebb lapjain". A közép-amerikai ország katolikus egyháza hetek óta közvetít a kormány és a tüntetők közötti tárgyalásokon, amelyek azonban hétfőn elakadtak.
 
A tüntetők képviselői ugyanis elfogadhatatlannak minősítették, hogy a kormány nem tartja be azt az ígéretét, miszerint nemzetközi szakértőket hív meg a két hónapja tartó erőszakhullám felelőseinek megállapítására. Jogvédő csoportok 215-re teszik az eddigi halálos áldozatok számát és több mint 1400-ra a sebesültekét. Az ellenzék szerint az áldozatok többségével a kormányhoz köthető félkatonai szervezetek végeztek. A kormány viszont az ellenzéket teszi felelőssé az erőszakért, és csak 46 halálos áldozatot ismer el.