Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irányt mutatnak az emlékezés fái

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 4. 20:44

Emlékkövet avatott hétfőn Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország budapesti nagykövete. Az ünnepséget a német újraegyesítés 20. évfordulója alkalmából a budapesti Stefánia Palota kertjében tartották.

Az első keletnémet szabad választások után – 1990 nyarán – három ország honvédelmi minisztere: a Német Demokratikus Köztársaságot képviselő Rainer Eppelmann, Gerhard Stoltenberg a Német Szövetségi Köztársaságból és Für Lajos, a magyar honvédelmi tárca akkori vezetője két fát ültetett el a budapesti Stefánia Palota kertjében. Ennek üzenete a világ számára azt jelentette, hogy amikor a fák lombkoronája összeér, a német újraegyesítés is meg fog történni. Az évtizedek óta várt nagy esemény végül – a vártnál jóval előbb – 1990. október 3-án valóra vált. Ebben Magyarország igen jelentős politikai szerepet vállalt.

1595908226
20 évvel a fák elültetése után – október 4-én délelőtt a budapesti Stefánia Palota kertjében – Dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere emlékkövet állíttatott, hogy így örökítse meg és vigye tovább az újraegyesítés szellemét, az Európa két felét elválasztó falak lebontásának jelentőségét.

A megemlékezésen a tárcavezető mellett – magyar részről – részt vett Márki Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdasági helyettes államtitkára, Benkő Tibor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, illetve Szarka Gábor kabinetfőnök. Jelen volt az ünnepségen Für Lajos, hazánk korábbi honvédelmi minisztere is. Németországot Dorothee Janetzke-Wenzel asszony, Berlin Budapestre akkreditált nagykövete képviselte.

„A szabadság olyan, mint a levegő – kezdte ünnepi beszédét Hende Csaba – ha van, észre sem vesszük, ha nincs, meg lehet fulladni. Húsz évvel ezelőtt újra megismerhettük e régi igazságot, amikor ismét nagy, mély lélegzetet vehettünk Kelet-Európában"– fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba kiemelte: a német és a magyar történelem a szabadság iránti vágy története volt az 1914 és 1989 közötti rövid, de annál mozgalmasabb időszakban. „Sokba került ez a szabadság"– mutatott rá a honvédelmi miniszter emlékezve az 1953-as berlini, 1956-os magyarországi, 1968-as prágai és több lengyelországi eseményre. „Az NSZK polgárai az egész szabad világban a legjobban értették, mit jelent a létező szocializmus rabságában, a Vörös Hadsereg páncélos hadosztályainak árnyékában élni"– fogalmazott Hende Csaba, aki egyúttal közös történetünk egyik legnagyobb élményeként említette a szabadság visszanyerését. „Együtt voltunk a szabadság jegyében a páneurópai pikniken, a zugligeti templomnál és a német nagykövetségnél." 

Hende Csaba kiemelte: miután Európa újra összenőtt, kevesebb szó esik a szabadságról. Éppen azért, mert az olyan, mint a levegő. „Pedig Európa nem csak üzleti vállalkozás, amit kvóták az alkuk mozgatnak: a szabadság köti össze"– mondta a miniszter. „Hirdesse ez a két fa, hogy ma is közösen dolgozunk egy olyan szabad világért, mely nem a háború, hanem a béke, nem a pusztítás, hanem a gyarapodás, nem az ellenségeskedés, hanem a barátság, és nem a rabság, hanem a szabadulás világa"– zárta beszédét a miniszter.

1595908226

Dorothee Janetzke-Wenzel, Németország magyarországi nagykövete kiemelte: a fákban hatalmas szimbolikus erő rejlik, hiszen az életet, a vitalitást, a tartósságot jelölik, és egyszersmind ott rejlik bennük a jobb jövőbe vetett hit is. „Magyarország nagyban hozzájárult az európai változásokhoz a Vasfüggöny megnyitásával, érdemi részesedést vállalva ezzel a német újraegyesítésben. Nagy örömömre szolgált az, hogy a német államelnök október 3-ai beszédében ezt külön kiemelte"– fogalmazott a nagykövet.

„Húsz évvel ezelőtt a fákat két német védelmi miniszter ültette egy magyar barát részvételével a közös jövő reményében. Eppelmann, Stoltenberg és Für miniszter urak akkor még nem sejtették, milyen gyorsan valóra válik az álmuk"– mutatott rá Dorothee Janetzke-Wenzel. A nagykövet kiemelte: az egység immáron 20 éve létrejött, de még ma is úgy tűnik, mintha csak tegnap történt volna a sorsfordító esemény.

Hangsúlyozta: napjainkban Németország és Magyarország azonos módon, az Európai Unión belül dolgozik azon, hogy még közelebb kerüljön egymáshoz, kiállva a demokrácia, a jogállamiság, az igazságosság és az átláthatóság eszményei mellett.

– A két fa azt szimbolizálja, hogy bármi lehetséges, ha bátor emberek közösen törekednek a jóra. Nemcsak emlékeztetnek, de ösztönöznek is, hiszen az értékek , amelyeket jelképeznek, ma is érvényesek – mondta a nagykövet. Ezután elismerően szólt Magyarország és Németország baráti viszonyáról.

A beszédeket követően Hende Csaba és Dorothee Janetzke-Wenzel közösen leleplezte az emlékkövet, Puskás Jenő képzőművész alkotását. Az ünnepség az Európai Unió himnuszával, az Örömódával zárult.

1595908226
 

1595908226
 

1595908226
 

1595908227
 

1595908227
 

1595908227
 

Írta: D. Á.

Fotó: Tóth László