Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Köszönjük honvédek!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. május 20. 13:33

Május 19-e az a nap volt Székesfehérvár életében, amikor a honvédség és a civil lakosság több rendezvény keretében is találkozhatott egymással. A városban települt alakulatok kora délutántól kezdve ízelítőt adtak mindennapi életükből az Alba Pláza előtti téren, este pedig a Vörösmarty Színházban rendezett gálaműsor keretében úgymond Székesfehérvár köszöntötte katonáit. Ezt a köszöntést aztán a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar igen emlékezetes műsorral hálálta meg.

1595919023
A félnapos programsorozat, Székesfehérvár katonái elnevezésű megnyitó rendezvényén dr. Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a kiállítás keretében a Magyar Honvédség megmutathatja, hogy milyen tevékenység is jellemzi 2011-ben. A polgármester szerint a városnak mindent meg kell tennie azért, hogy az itt szolgálatot teljesítő katonák otthon érezzék magukat.

„Az elmúlt napok tragikus eseményei megmutatták, hogy milyen munkát végeznek azok a honvédek, akik a múltban a jelenben és a jövőben akár életük feláldozásával is védték-védik a biztonságunkat. Ezt a munkát szeretnénk megköszönni ezen a napon, de fontos lenne, hogy a hétköznapokban is tegyük meg ezt" – hangsúlyozta a polgármester.

Kovács József vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka kiemelte: szeretné, ha ez a rendezvény egyben köszönet is lenne azért a támogatásért, amit a város nyújt katonáinak.

1595919023
„Ők nem csak a honvédség katonái, ők Székesfehérvár katonái is" – szögezte le a parancsnok.

A rendezvényen a Székesfehérváron települt katonai szervezetek, köztük az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, valamint az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, illetve a honvédséghez kötődő civil szervezetek és hagyományőrzők engedtek bepillantást mindennapi tevékenységükbe, mialatt a színpadon számos produkciónak (például Honvéd Együttes, Kákics Együttes, Winner’s elements tánccsoport) tapsolhatott a nagyérdemű.

Még javában zajlott katonák és civilek forgataga, amikor a Hiemer-ház házasságkötő termében egy igen érdekes kötet bemutatójára került sor. A Katonaőseink nyomában című kiadvány a Doberdón található nagyváradi és székesfehérvári közös katonai emlékek kutatásának izgalmas fejezeteit tárja fel az olvasó előtt.

Mint ahogy azt megnyitójában dr. Görög István ezredes elmondta: a két város katonái között a háború elejétől kezdve nagyon mély fegyverbarátság kötődött, ami egészen a harcok végéig kitartott.

Biró Rozália, Nagyvárad polgármestere köszöntőjében kiemelte: Székesfehérvár vezetése testvéri jobbot nyújtott Nagyváradnak, és lehetőség teremtődött arra, hogy „az Európai Unió tégelyében összeolvadjunk és egészet alkossunk."
A kis kötet képekkel illusztrálva mutatja be a közös doberdói katonaemlékek kutatási eredményeit.

Az esti színházi előadás vendégei a rendezvény megkezdése előtt egy perces néma felállással emlékeztek a néhány napja Afganisztánban elhunyt két magyar katonára. Az ünnepi gálaműsor előtti beszédében Cser-Palkovics András és Kovács József vezérőrnagy köszöntötték a vendégeket.

A honvédelmi miniszter képviseletében dr. Szarka Gábor, a HM kabinetfőnöke mondott beszédet, amelyben kiemelte: az új honvédelmi vezetés eltökélt abban, hogy a Magyar Honvédségre az emberek újra nemzeti intézményként tekintsenek. 

1595919023
„Azon dolgozunk, hogy újjáépítsük a honvédelem egész rendszerét. Legelőször azonban a lelkekben kell végbemennie a változásnak, ha ugyanis a nemzet nem érzi magának a honvédelem ügyét, hiába feszülünk meg a szolgálatban, nem lesz érdemi előrelépés. Köszönjük Székesfehérvár polgárainak, hogy szeretik a honvédeket!" – fogalmazott a kabinetfőnök.

A gálaest következő programpontjaként, a magyar honvédelem napja alkalmából, a magyar katonai hagyományokat, emlékeket megőrző, támogató és ápoló tevékenység elismeréseként Szarka Gábor kitüntetéseket és elismeréseket adott át. Az idén tizedszer átadott Gyuricza-gyűrűt ezúttal Szucsik Ágnes vehette át Szelekovszky Ernőtől, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör elnökétől.

Az elismerések átadását követően a Ruff Tamás százados vezette helyőrségi zenekar – többek között Fésűs Nelli és Farkas Gábor Gábriel közreműködésével – kitűnő műsorral szórakoztatta a közönséget.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: A szerző felvételei