Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kombinált menetben Tatáról Hajmáskérre

Szöveg: Szűcs László |  2011. május 20. 12:42

Bár a nap első sugarai még éppen csak most bukkantak ki a Gerecse hegység déli nyúlványai mögül, a tatai laktanyában már nagy a sürgés-forgás. A normál hétköznapokon csak ritkán használt 3-as és 4-es számú kapu mögött hosszan sorakoznak a katonai harc- és gépjárművek. Vezetőik az indulási parancsra várnak. Az úticél a Veszprém közelében található nullaponti lőtér. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái az elkövetkező hetekben itt vesznek részt a Dinamikus Együttműködés 2011 elnevezésű gyakorlaton.

1595919021
Uralok, Rábák, Uazok, Unimogok állnak katonás rendben, egymás mögé besorolva, roskadásig megpakolva sátrakkal, tábori világító felszerelésekkel, álcahálókkal, szemétgyűjtő edényekkel, szerszámokkal, és minden olyan eszközzel, amelyre a dandár katonáinak az elkövetkező három hét során, a tábori elhelyezési körülmények között szükségük lehet. A húsz járműből álló menetoszlop – ahogy „katonanyelven" mondani szokás – „lábon", azaz közúton teszi meg a Veszprémig tartó valamivel több, mint száz kilométeres távot.

Az eligazítás lényegre törő. Buda Lajos őrnagy, az oszlop parancsnoka közli a menetvonalat, elsorolja a biztonsági rendszabályokat, tájékoztat, hogy a városon belül rendőri felvezetéssel, ezután pedig a katonai forgalomszabályozók irányítása mellett haladnak majd. Végül kiadja a „gépjárműre!" és a „motort indíts!" parancsokat. Kinyílik a kapu, s a járművek kigördülnek a laktanyából. Május 19., csütörtök reggel, pontban hat óra van.

Eközben néhány méterrel távolabb, a Klapka György Laktanya telephelyének „túlfelén" már járó motorral várják az indulási parancsot a BTR harcjárművek vezetői is. Az ő menetük most nem tart sokáig, mindössze az alig egy kilométerre lévő vasútállomásig mennek, a nyolckerekűeket ugyanis vasúton szállítják Tatáról Hajmáskérre. Így gyorsabb, kevésbé balesetveszélyes, és gazdaságosabb is…

1595919021
Komoly, nem teljesen veszélytelen munka 39 BTR-t (amelyek között egyaránt megtalálható a 80-as és a 80/A-s változat is), valamint több mint egy tucatnyi egyéb harci és technikai eszközt a vasúti pőrekocsikra pakolni. Nem véletlen, hogy a munkát személyesen ellenőrzi Benda László ezredes, a lövészdandár parancsnokhelyettese is.

„A mai napon, úgynevezett kombinált menettel, azaz közúton és vasúton végrehajtjuk a Dinamikus Együttműködés 2011 elnevezésű gyakorlaton részt vevő tatai alegységek átcsoportosítását a békehelyőrségből a nullaponti lőtér körzetébe" – mondja az ezredes, miközben a szomszédos vasúti peronon egyre többen állnak meg, és szájtátva csodálják a katonák munkáját. Ha nem is szokatlan, de nem mindennapi látvány a tatai vasútállomáson egyszerre ennyi katonai jármű. Bár ezúttal csak az úgynevezett „gumikerekeseket" láthatják az érdeklődők. A „láncosokat", azaz a T-72-es harckocsikat (és a tüzérségi eszközöket, a D-20-as ágyútarackokat) már március közepén, ugyancsak vasúton szállították le a gyakorlótérre. A dandár Harci-támogató zászlóalja ugyanis akkor – a saját kiképzési tervében előírt – éles lőfeladatokat hajtott végre, illetve segédkezett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, és az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjeinek vizsga-lőfeladataiban is.

1595919021
A közúton menetoszlopban haladó előkészítő részlegnek az a feladata, hogy a vasúti szerelvénnyel érkező katonák számára felépítse a sátrakat, illetve kialakítsa a telephelyet – tudom meg a parancsnok-helyettestől, aki azt is elárulja, hogy ezen a napon két vasúti szerelvény indul útnak Tatáról Hajmáskérre. A Komárom-Székesfehérvár-Várpalota vonalon érik majd el – az esti, illetve az éjszakai órákban – a gyakorlat kirakóállomását. A katonák azonban hazatérnek a hétvégére – csak az őrség marad a táborban –, majd csak május 23-án, hétfőn a Dinamikus Együttműködés 2011 gyakorlat megnyitójának napján utaznak vissza a gyakorló- és lőtérre.

Amíg a harcjármű-vezetők egymás után állnak fel a vasúti kocsikra, és a kiszolgálók rögzítik, ékelik a BTR-eket, Benda ezredessel arról beszélgetünk, hogy a tatai dandártól mintegy ötszáz embert érint az idei év legnagyobb kiképzési rendezvénye. Elsősorban az 1. lövészzászlóaljat. Erre az alegységre épül a gyakorlat első részében főszerepet játszó zászlóalj-harccsoport. A lövészzászlóaljat harckocsizó, páncéltörő, műszaki, vegyivédelmi, előretolt légiirányító, felderítő és CIMIC-modulokkal erősítik meg, így jön létre a ZHCS, amelynek feladatai közé tartozik – május 25-én – egy század szintű, éles lőgyakorlat végrehajtása is a nullaponti lőtéren. A harccsoport parancsnoka Tóth István őrnagy lesz.

1595919022
A Dinamikus Együttműködés 2011 gyakorlat második része az országvédelmi feladatok bemutatása, amelyben ugyancsak nagy szerepet kap a dandár alegységére épülő zászlóalj-harccsoport – mondja Benda ezredes, akitől megtudom azt is, hogy ezen feladat részeként a ZHCS újabb éles lőgyakorlatokat hajt végre, június 6-án és 7-én, a Kőröshegyen.

Természetesen az év legnagyobb kiképzési rendezvényére épülő Vigorous Warrior 2011 elnevezésű több nemzeti, katona-egészségügyi dinamikus és statikus bemutatón is lesz szerepük a tatai katonáknak. Egy biztosító szakaszuk az egyik tábori kórház közelbiztosítását végzi majd a nullaponti lőtéren. A tatai katonák várhatóan június 9-én kezdik meg a visszatelepülést békehelyőrségükbe.

Eközben az első szerelvényre szánt harc-, és gépjárműveket a katonák bevagonírozták, rögzítették, kiékelték, azaz minden készen áll az indulásra, a tervek szerint hét órás menetre. Ideje is, hogy átadják a vasúti rámpát az újabb, bevagonírozásra váró katonai járműveknek, amelyek perceken belül ideérnek a laktanyából. Szerencsére már érkezik is a mozdony, így a szerelvény rövid időn belül kigördülhet a rámpa mellől.

(További képekért kattintson galériánkra!)

Fotó: Galovtsik Gábor