Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Többnemzeti járőr Nothing Hill-en

Szöveg: Balogh Zoltán főtörzsőrmester |  2011. május 20. 11:40

Úgynevezett többnemzeti járőrfeladatot hajtott végre a közelmúltban az észak-koszovói Nothing Hill-en a pristinai Slim Lines táborban állomásozó Koszovói Tartalék Erők Zászlóalj Charlie századának egyik raja. A magyar katonák élménybeszámolóját az alábbiakban olvashatják.

A többnemzeti járőrben egy rajnyi erővel vettünk részt. A találkozási pontra, az Észak-Koszovóban található Camp Nothing Hill-be reggel 7 órára kellett megérkeznünk. Odaérkezésünkkor felvettük a kapcsolatot az amerikai járőrrel, amelyet egy hadnagy vezetett, munkáját pedig egy szerb tolmács is segítette. Megbeszéltük a járőr feladatát, valamint a térképen egyeztettük az útvonalat is, ezután pedig elindultunk a határhoz, ahol találkoznunk kellett a közös feladatban résztvevő szerb rajjal.

Miután megérkeztünk a „Start Point"-ra figyelőpontot hoztunk létre. Rövidesen megjelent a szerb alegység is, amelyet egy törzsőrmester vezetett. Egyeztettük a pozíciónkat és a gyalogjárőr útvonalát a térképen, majd megkezdtük a feladatot. Az embereket a járművek is követték. 

A terep – annak ellenére, hogy májust írunk – a sok hó miatt elég nehéz volt. A járműveink egy idő után már nem is tudtak utánunk jönni. A feladat végrehajtása során megközelítőleg 10 kilométert tettünk meg, 1600 méter fölötti magasságon. A közös járőr során mind az amerikai mind a szerb fél nagyon barátságos, közvetlen volt a magyar katonákkal.


 Fotók: Vass József törzsőrmester