Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megalakult a Magyar Honvédség Parancsnoksága

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. január 10. 21:45

A katonák megérdemlik és méltók arra, hogy önálló szervezetük legyen – hangsúlyozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter január 10-én, csütörtökön a Magyar Honvédség Parancsnokságának megalakulása alkalmából tartott ünnepi állománygyűlésen.

1599198017
A miniszter a Stefánia palota – Honvéd Kulturális Központban tartott rendezvényen elmondta: a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség szétválasztása után a tárca feladatkörébe tartozik az irányítás, a hadsereg működésének biztosítása és a szigorú, következetes ellenőrzés. A katonai szervezeteket pedig a honvédség parancsnoka vezeti, aki közvetlenül a honvédelmi miniszter irányítása alatt áll. „Vagyis egy olyan erős Magyar Honvédség Parancsnokságát kell létrehozni és működtetni, amely képes és kész a törvényben meghatározott feladatok teljes körű megvalósítására, de ehhez kell egy olyan erős minisztérium, amely képes a parancsnokságot irányítani" – fogalmazott Benkő Tibor.

A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a Székesfehérváron megalakuló parancsnokság és a tárca között ne csak egyszerűen jó viszony, hanem példaértékű együttműködés legyen, s ez nagyban múlik a katonai, illetve a minisztériumi vezetőkön. Hangsúlyozta, el kell választani a politikát a katonai tevékenységtől, s ezért nagyon fontos, hogy jó legyen az együttműködés, ugyanakkor az is, hogy a katonai szervezetek egységet tudjanak mutatni a társadalom felé. Hozzátette: a hadseregben zajló szervezeti és technikai fejlesztés példátlan az elmúlt évtizedekben, s ezek egyértelműen a katonák jövőjét támogatják. A honvédség felelőssége most az, hogy világosan megfogalmazza az igényeket a katonai képességek terén, míg a tárcáé, hogy teljesítse ezeket – mondta.

1599198018
Korom Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke, akit a Magyar Honvédség Parancsnokságának parancsnoki pozíciójára jelöltek, beszédében elmondta: az integráció megszűnésével létrejövő új rendszer lehetővé teszi, hogy a feladatokat felelősség és szaktudás szerint ésszerűbben, illetve a szakmai követelményeket figyelembe véve osszák meg. A fentiek értelmében megvalósul tehát az elsősorban politikai és közigazgatási szakértelmet igénylő irányítás és a katonai szakmai tudáson alapuló vezetés határozott elkülönülése. „Szilárd meggyőződésem, hogy a Honvéd Vezérkar Honvédelmi Minisztériumból történő kiválása, valamint az Összhaderőnemi Parancsnoksággal való integrálása következtében jelentősen gördülékenyebbé válik a Magyar Honvédség stratégiai és hadműveleti szinteket átívelő vezetése, ezáltal a hagyományos és a nem hagyományos katonai fenyegetésekkel szembeni esetleges fellépés hatékonysága" – fogalmazott a vezérkar főnöke. 

Az altábornagy a tárca és a hadsereg vezetői előtt elmondta: a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program kiemelt célja, hogy a Magyar Honvédség 2026 végére korszerű, a régió egyik meghatározó haderejévé váljon, amely biztosítja Magyarország és a magyar emberek biztonságát. A haderőnek nemcsak a hagyományos, hanem a hibrid és a kiberhadviselésre is fel kell készülnie, valamint a tömegpusztító ballisztikus rakéták elterjedése miatti hatásokra is tudnia kell reagálni. „Hiszem, hogy a vezetési viszonyok újrarendezése és a Magyar Honvédség Parancsnoksága megalakítása biztosítja azt a szemléletváltást, fejlődést és transzformációt, amely képessé teszi a Magyar Honvédséget, hogy a kor biztonsági kihívásainak megfelelő, modern haderővé, így az önálló állam garanciájának egyik pillérévé váljon (…), hiszem, hogy önökkel 2026-ra a Magyar Honvédség a régió egyik legütőképesebb haderejévé válik" – hangsúlyozta.

1599198018
Fotó: Szabó Lajos zászlós