Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az amerikai légierő négy legfontosabb kérdése 2019-ben

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2019. január 10. 20:10

Az óévet búcsúztatva és az új évet köszöntve az Egyesült Államok légiereje nagy kihívásoknak néz elébe, melyek érintik a szervezeti struktúráját és a haditechnikai eszközeit is.

https://www.jetfly.hu/legierok/az-amerikai-legiero-negy-legfontosabb-kerdese-2019-ben

A válaszokra februárig kell várni – ekkor hozzák nyilvánosságra a 2020-as költségvetési év számadatait és mint minden, ezek a kérdések is az anyagiakon múlnak.

Sem Jim Mattis leköszönő védelmi miniszter, sem az utódja, Patrick Shanahan nem erősítette meg a minisztérium költségvetésének felső korlátját – a legújabb jelentések szerint ez már 750 milliárd dollárra emelkedett az eredetileg tervezett 733 milliárd dollárról és ez már jelentősen eltér a Trump elnök által tervezett 700 milliárd dollártól. Ennek függvényében a légierő ez évi finanszírozottsága még erősen kérdéses.

1599198015
Mi lesz az F-15X beszerzésekkel?

Még egy évvel ezelőtt is arról szóltak a hírek, hogy a légierő újabb F-15-ösöket szerez be – konkrétan 12 darab F-15X-et, 1,2 milliárd dollár értékben. Ez az F-15 variáns a legújabb elektronikai harc berendezésekkel kerül ki a gyárból és több fegyverzetet képes hordozni, de az USAF vezetése nem igazán szeretne új, de „csak" negyedik generációs repülőgépet vásárolni, ezeket inkább a Nemzeti Gárdának szánnák. A légierő inkább az F-35-ösök számát növelné… Jelenleg a légierő állományának 80%-a a negyedik és 20%-a ötödik generációs repülőgép, ám a jövő kihívásainak úgy tudnak megfelelni, ha ez az arány az 50-50% irányába mozdul el.

Lesz-e könnyű támadó repülőgép beszerzés?

Pillanatnyilag két szereplő maradt talpon abban a versenyben, amelyet a légierő már egy ideje meghirdetett, de eredményre még nem igazán jutottak benne. A hazai Textron AT-6-osa és a brazil A-29 Super Tucano a két jelölt, de teljes a bizonytalanság a jövőt illetően. Ha a beszerzés száz darab alatt maradna, akkor a teljes kontingens a Légierő Speciális Műveletek Parancsnoksága alárendeltségébe kerülne, ha nagyobb tételt szereznének be, akkor jutna az USAF európai és tengerentúli alakulatainak is.

1599198016
Mi lesz a Légierő Űrparancsnokságával az újonnan létrehozott Űrhaderő felállása után?

A Pentagon legfrissebb javaslattervezete szerint az űrhadviseléssel önálló haderőnemként a Space Force foglalkozna, ami komoly vitát váltott ki a szakértők körében.

Még nem látni, hogy ez a megoldás megfelel-e a Kongresszusnak. Sokan szkeptikusak, hogy szükség van-e egy külön katonai ágra a világűr számára, de más jogalkotók szerint igenis hasznos, ha a Space Force elkülönül a légierőtől. Vajon a Légierő Űrparancsnoksága és az Űr- és Rakétarendszerek Központ betagozódik az új Űrparancsnokság alá? A haditengerészet és a hadsereg megtartja-e a katonai űrrepülésben a saját részét? Rengeteg még a bizonytalanság és a légierő nehezen barátkozik meg a gondolattal, hogy egy új haderőnem beelőzi a prioritási listán.

Lesz-e szervezeti változás a Pentagonban és a Légierő Vezérkarban?

A hónap elején Heidi Grant, a légierő nemzetközi ügyekért felelős helyettes titkára megerősítette, hogy a szolgálat fontolgatja a stratégiai fejlesztéssel foglalkozó részlegének átadását a Légierő Vezérkarának, ahol az úgynevezett A5-ös részleg végzi ezt a feladatot. Ezek a belső döntések állítólag nem kötődnek a költségvetéshez, és Grant szerint a légierő már januárban hozhat döntést ezzel kapcsolatban.