Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megérkeztek Magyarországra a cseh katonák

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. október 14. 22:50

Október 14-én, szerdán délután megérkeztek Magyarországra Csehországból azok a katonák, akik a december 15-ig tartó Balaton 2015 fedőnevű gyakorlaton vesznek részt.

A 21 katona a Kaposvárhoz közeli kiskorpádi vasútállomásra érkezett, ahonnan – magyar katonák közreműködésével – közúton vitték Kaposvárra, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredhez a magukkal hozott haditechnikai eszközöket. A cseh katonákat szállító, 11 kocsiból álló szerelvényen hét katonai teherautó, tíz tábori konyha, egy kotró- és egy javítógép érkezett.

1596002444

Takács Attila dandártábornok, a „Magyar Honvédség Ideiglenes Alkalmi Kötelék – Dél" elnevezésű egység parancsnoka a kiskorpádi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón elmondta: a gyakorlat idejére Kaposváron elhelyezett cseh katonák a tervek szerint december 15-ig tartó Balaton 2015 nevű gyakorlaton vesznek részt.
A Balaton 2015 célja, hogy a magyar katonákkal közösen begyakorolják a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzettel kapcsolatos logisztikai támogatási feladatokat – mondta a dandártábornok.
Hangsúlyozta: a cseh katonáknak nincs felhatalmazásuk határrendészeti feladatok ellátására, a gyakorlat alatt határbiztosítással kapcsolatos feladatuk nem lesz.
A dandártábornok kitért arra is: a három másik visegrádi ország – Csehország, Szlovákia és Lengyelország – „erős és egyöntetű" szándéka, hogy támogassák Magyarországot.

Arra a kérdésre, várható-e további külföldi csapatok részvétele a gyakorlaton, Takács Attila azt mondta: más országoknak is lehetőségük van a csatlakozásra, a gyakorlat nyitott minden európai állam előtt.

1596002444

A morvaországi Olmützből kedd délelőtt indult el a cseh katonákat szállító különvonat. A katonák többsége az Olmützben és Bechynében lévő szárazföldi egységek tagja, és nagy részük tapasztalatot szerzett már külföldi missziókban.
Csehország a V4 soros elnöke, és Prága ennek alapján kezdeményez közös lépéseket a migrációs válság megoldása érdekében.

Fotó: Tóth László