Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Munkájuk meghatározó lesz

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. július 27. 15:13

A katonai hivatás nemzeti ügy. A Magyar Honvédség katonáinak léte, felkészültsége, felszereltsége, nemzeti és európai elkötelezettsége, hazájához való hűsége és szolgálata rendkívüli anyagi és szellemi érték – szögezte le Vargha Tamás az altisztavatási ünnepségen, amelyet július 27-én rendeztek Székesfehérváron.

1595957712

Ünnepi beszédében a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a szentendrei MH Altiszti Akadémia „ismét büszke lehet lányaira és fiaira", mert – mint mondta – az iskola elméleti oktatói és gyakorlatvezetői az elmúlt években folyamatosan jól felkészült, a modern tananyagot kiválóan elsajátító altiszteket neveltek. A Városház téren felsorakozott, mintegy nyolcvan altiszthez szólva az államtitkár közölte: a Magyar Honvédségnek éppen ilyen, szakmailag jól felkészült, a haza és a szolgálatteljesítés iránt elkötelezett katonákra van szüksége feladatai végrehajtásához. Hozzátette: a haderő számít a frissen avatott altiszti állományra, az altisztek pedig minden körülmények között számíthatnak a honvédség vezetésére. „Legyenek büszkén elkötelezettek a Magyar Honvédség iránt, legyenek bátrak, fegyelmezettek, cselekvésre készek és a veszéllyel is szembenézők feladataik végrehajtásában. Vívják ki parancsnokaik és beosztottaik megbecsülését a hazai és a külföldi missziókban teljesített szolgálatban" – mondta Vargha Tamás.

1595957713

Dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese köszöntőjében azt mondta: az altisztek felemelő, de egyben súlyos fogadalmat tesznek a haza védelmére, amely meghatározza tetteiket, döntéseiket. Eskütételükkel az avatandó altisztek a haderő gerincét alkotó altiszti testület tagjaivá válnak, és magas szintű szakmaisággal, felkészültséggel végzett munkájuk meghatározó lesz a Magyar Honvédség sikeres működésében. „Önök, altisztek, nemcsak a feladatok végrehajtásáért, de azok szervezéséért, irányításáért is felelősök lesznek. Olyan erkölcsi értékek követőivé kell válniuk, amelyek a katonai hivatás legszebb hagyományait szem előtt tartva, egy életre szóló hitvallást fogalmaznak meg. Ezt az értékrendet pedig az elkötelezettség, a bátorság, a tisztesség, a fegyelem és a tisztelet fémjelzi" – fogalmazott az altábornagy.

Az ünnepélyes eskütételen az eskü szövegét Gerle Zsolt őrmester, lövész szakon végzett hallgató mondta elő. Az ünnepséget követő állófogadáson dr. Cser-Palkovics András, a város polgármestere köszönetet mondott azoknak, akik lehetővé tették, hogy a Szent István-emlékévben Székesfehérváron avassák fel az altiszteket.

A Kéri Kálmán vezérezredesről elnevezett dísztőrt idén kiválóan végzett hallgatóként Pekola Tamás őrmester, felderítő szakos hallgató vette át Kriston István főtörzszászlóstól, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósától és dr. Szakály Sándor történésztől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos rektorhelyettesétől.

1595957713

Fotók: a szerző felvételei