Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Muzulmán Testvériség vezetője árulónak nevezte a vezérkari főnököt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 27. 13:59

Még a Kába-kő elpusztításánál is nagyobb bűnnek nevezte július 25-én, csütörtökön az egyiptomi hadsereg vezetője által végrehajtott katonai puccsot a Muzulmán Testvériség vezetője.

Mohamed Badié a híveihez intézett üzenetében az eddigieknél is dühösebben reagált az iszlamisták támogatását élvező Mohamed Murszi egyiptomi elnök július 3-ai elmozdítására. Az, hogy Badié az iszlám legfontosabb szentélyének tönkretételével hozta összefüggésbe Murszi megbuktatását, jól mutatja az iszlamisták és az ellenük fordult mérsékelt muszlimok, liberálisok és világi egyiptomiak közötti ellenségeskedés fokozódását. Az iszlamista vezető Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi vezérkari főnököt „árulónak" nevezte és sürgette őt, hogy tanúsítson megbánást a tette miatt. Badié egyúttal a „katonai államcsíny" elleni békés tüntetésre szólított fel.

Csütörtökön ugyanakkor a Murszi megbuktatásához vezető tüntetéseket szervező Tamarud csoport a vezérkari főnököt támogató szimpátiatüntetésre hívta követőit.

Badié annak ellenére így nyilatkozott, hogy az egyiptomi államügyész szerdán elrendelte a politikusnak, illetve a Muzulmán Testvériség nyolc további magas rangú tagjának őrizetbe vételét erőszakcselekményre való felbujtás címén.