Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nincsen hadsereg tartalék nélkül

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. október 7. 16:57

A Magyar Honvédség szakemberei szeptember 16. és október 8. között rendezik meg a Feltöltés 2010 elnevezésű szimulációs hadkiegészítési gyakorlatot. Ennek október 7-i, Debrecenben megtartott látogatói napján részt vett dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is.

Az MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központjában megtartott rendezvényt Benkő Tibor altábornagy nyitotta meg. Kiemelt fontosságúnak nevezte a gyakorlatot, amely merőben eltér a Magyar Honvédségnél korábban megszokott, „Bevetési Irány" elnevezésű gyakorlatoktól.

„A Feltöltés 2010 azért is nagyon fontos – tette hozzá a vezérkari főnök –, mert a katonai közigazgatás területén dolgozók jól tudják, hogy a sorkatonai szolgálat megszűnése együtt járt a hadkötelesség megszűnésével is." Benkő tábornok megnyitójában kiemelte azt is, hogy a Magyar Honvédségnek jelenleg mindössze 19 önkéntes tartalékos katonája van.

1595908263

– Mindannyian tudjuk, hogy egy ország védelmi képességeiről nem beszélhetünk akkor, ha nincsen megfogható tartalékos ereje. A Magyar Honvédségnek olyan tartalékerőre van szüksége, amelyet akár békében, akár minősített időszakban igénybe lehet venni – mondta Benkő Tibor altábornagy.

Dr. Hende Csaba köszöntőjében kiemelte: „amikor a kormányváltást követően nem sokkal váratlanul az árvíz fenyegetésével kellett szembesülnie az országnak, az összehívott katasztrófa koordinációs ülésen a miniszterelnök úr nekem szegezte a kérdést, hogy hány tartalékost tud ebben a helyzetben a Magyar Honvédség mozgósítani? Azt kellett jelentenem, hogy mindössze tizenkilencet. Ennyi ugyanis ma a rendszerben lévő önkéntes tartalékos katonák száma. Ez a kis jelenet nagyon sok mindent elárult a Magyar Honvédség mai helyzetéről."

A honvédelmi miniszter hozzátette: az árvízi védekezés során rendkívüli teljesítményt nyújtottak a katonák, de ezzel azt is bebizonyították, hogy sokkal többre lenne belőlük szükség. „Nincsen hadsereg tartalék nélkül, így nem lehet meg a Magyar Honvédség sem a tartalékosok nélkül. Olyan honvédségre van szükségünk, és olyan honvédséget fogunk felépíteni, amely el tudja látni egy korszerű haderő minden feladatát. Meg kell kezdenünk elveszett képességeink visszaszerzését" – fogalmazott a honvédelmi tárca vezetője.

Hende Csaba hangsúlyozta azt is, hogy ennek a hatalmas feladatnak az egyik kiinduló pontja a tartalékos rendszer újbóli megszervezése és felállítása.

1595908263
– Az elgondolás elkészült. Jövő hétfőn dönteni fogok a tartalékos rendszer felállításának módjáról és lépéseiről – jelentette be a honvédelmi miniszter, hozzátéve, a mostani gyakorlat éppen e fontos döntések miatt rendkívüli, és nagy jelentőségű a Magyar Honvédség jövője szempontjából.

Hende Csaba beszédében kitért arra is, hogy a Magyar Honvédség katonái jelenleg egy példátlanul súlyos ipari katasztrófa következményeivel küzdenek Konlontáron és Devecseren. „A honvédség a helyzet magaslatán áll, katonáink, szakembereink ott vannak a legnehezebb feladatokban" – fogalmazott a miniszter, megemlítve, hogy a súlyos sebesülteket a Magyar Honvédség helikoptereivel a Honvédkórházba szállították, ahol legjobb orvosok, a Magyar Honvédség katonaorvosai ápolják és gyógyítják őket. Mindezek mellett a katonák mentesítették, és mentesítik folyamatosan a vöröiszappal szennyezett utcákat, járműveket, tárgyakat. Szerencsére ehhez a Magyar Honvédségnek – az országban egyedüliként – megvannak a képességei.

A miniszter elmondta azt is, hogy kedden hajnalban a helyszínre érkezett a Magyar Honvédség előző éjszaka mozgósított HAVARIA laboratóriuma, s mintát vettek a szennyeződésből. „Azt már most biztonsággal el lehet mondani – jelentette be Hende Csaba –, hogy semmiféle, a normálist meghaladó radioaktivitás nem észleltek egyetlen érintett településen sem."

Ugyancsak a katonák, a Magyar Honvédség szentesi alakulata pótolta ideiglenesen a Kolontár községben az elsodort hidat, de természeten a katonák készen állnak a további segítségnyújtásra is – hangsúlyozta a tárcavezető.

A honvédelmi miniszter szerint, a mostani gyakorlat ahhoz is hozzásegíti a katonákat, hogy felkészüljenek a jelenlegihez hasonló helyzetekre. „Önök most egy olyan gépezetet fognak működésbe hozni, amelyet az utóbbi időben már beindítani sem próbált senki" – mondta felszólalása végén Hende Csaba.

1595908263
 

A Feltöltés 2010 gyakorlat látogatói napja szakmai előadásokkal folytatódott. Horváth János ezredes, a gyakorlat igazgatója a Magyar Honvédség személyi tartalékairól, a tartalékos rendszer elemeiről, valamint a rendszer fejlesztésével kapcsolatos katonai igazgatási szakfeladatokról beszélt. Nagy Imre nyugállományú alezredes, vezető főtanácsos pedig a Hajdú-Bihar megyei Védelmi Bizottság, és a megyei közgyűlés elnökének a hadkötelezettség bevezetésével, és a gazdasági-anyagi szolgáltatásokkal kapcsolatos feladatairól tájékoztatott.

A továbbiakban Vanyúr Tibor ezredes, a HM Honvéd Vezérkar Személyzeti Főosztály Katonai Igazgatási Osztály vezetője a katonai igazgatás és a hadkiegészítés feladatairól, valamint a Feltöltés szimulációs hadkiegészítési gyakorlat-sorozat céljáról és jelentőségéről szólt. Horváth Attila alezredes, az MH Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság megbízott parancsnoka a parancsnokság szervezetéről és a mostani gyakorlattal kapcsolatokról beszélt, majd végezetül Nagy Zoltán alezredes, a debreceni toborzó és érdekvédelmi központ parancsnoka adott rövid tájékoztatót a központ felépítéséről és feladatairól.

A szimulációs hadkiegészítési gyakorlat látogatói napja a Debreceni Kossuth Laktanyában folytatódott, ahol a hadkötelesen bevonultatásának folyamatát tekinthették meg a vendégek.

1595908264
 

1595908264
 

1595908264
 

1595908264
 

1595908264
 

1595908265
 

1595908265
 

1595908265
 

Kép és szöveg: Szűcs László