Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törődés és kiemelt figyelem a katonákkal szemben

Szöveg: Ferenczi János |  2016. június 13. 13:29

Főszezonnyitó ünnepséget rendeztek június 12-én, vasárnap Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK) – ismertebb nevén a Honvédüdülőben.

A helyszínre érkezőket az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara térzenével szórakoztatta. A megnyitó programjának ejtőernyős ugrás is a része volt, azonban a nem túl kedvező időjárás miatt sokáig úgy tűnt, hogy ezt el kell halasztani. Végül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról felszálló Mi–8-as szállítóhelikopter fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök mégis megkapták az engedélyt az ugrásra. 

1596015066

A főszezonnyitó ünnepségen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a költségvetésben nem nagyon volt fedezet a pihenés és a rekreáció feltételeinek javítására. Mára azonban elindult egy folyamat: újabb létesítményekkel gazdagodott a honvédüdülő, megkezdődtek a szobák felújítási munkái. (A fejlődésről és a fejlesztésekről részletesen beszélt Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka a Magyar Honvéd májusi számában.) A cél az, hogy a 21. századnak megfelelő környezetben pihenhessék ki az aktív katonák és családjaik, valamint a nyugállományúak az egész éves fáradalmakat.

1596015066

„Több mint kétezer katonánk szolgál jelenleg is a határ mentén. Ezer katonánk van külföldön, a másik ezer felkészül, kétezer pedig készenlétben van, hogy a határ menti katonákat váltsa" – mondta Benkő vezérezredes, hozzátéve: ezért is nagy szükség van ezekre a rekreációs központokra és csapatpihenőkre egyaránt.

A rendezvény egész napos programot kínált a látogatóknak. A HM EI Zrt. mérnökei saját fejlesztésű pilóta nélküli repülőeszközeiket mutatták be, a csónakkikötő mentén oldtimer autók és motorok sokasága várta az érdeklődőket. A központi zenekar látványos gyepshow-ja mellett műszaki mentési bemutatót tartottak a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság balatonfűzfői hivatásos tűzoltó-parancsnokságának tűzoltói. Délután díszelgők bemutatója, majd Vastag Csaba koncertje várta az érdeklődőket.

1596015067


Fotó: Singer Éva hadnagy és Gobányi István főtörzszászlós