Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A KFOR készen áll a beavatkozásra, ha Észak-Koszovó stabilitása veszélybe kerül

Szöveg: KFOR |  2022. augusztus 1. 13:08

A hétvégén ismét fellángolt a feszültség Koszovó északi részén. A koszovói kormány azzal vádolja Szerbiát, hogy feszültséget és bizonytalanságot akar kelteni Koszovóban azzal, hogy a helyi szerbeket útlezárások felállítására buzdítja, míg Szerbia szerint a koszovóiak keltenek feszültséget azzal, hogy a szerb kisebbség jogait csorbítják. Az országban állomásozó, NATO-erők parancsnoka jelenleg egy magyar tábornok, Kajári Ferenc vezérőrnagy. Vezetésével a békefenntartók mindent megtesznek azért, hogy az ott élők számára fenntartsák a békét és a biztonságot. A biztonsági helyzetről a KFOR az alábbi közleményt adta ki.

nyito2

Koszovó északi önkormányzataiban feszült az általános biztonsági helyzet. A NATO-vezetésű KFOR-misszió folyamatosan figyelemmel követi a fejleményeket, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1999. évi 1244-es határozata alapján, mandátumának megfelelően készen áll a beavatkozásra, ha veszélybe kerül a stabilitás. NATO-vezetésű KFOR missziónk teljes figyelmével az ENSZ-től kapott mandátumának végrehajtására koncentrál azért, hogy biztonságos környezetet, valamint szabad mozgást biztosítson minden koszovói közösség számára. A KFOR a földön látható és agilis álláspontot képvisel, a KFOR-parancsnok pedig rendszeres kapcsolatban áll az összes főbb tárgyalópartnerrel, így a koszovói biztonsági szervezetek képviselőivel, illetve a szerbiai fegyveres erők vezérkari főnökével is.

A NATO továbbra is teljes támogatásáról biztosítja a Pristina és Belgrád közötti rendezési folyamatot az EU által közvetített párbeszéd keretében, és felhívja a feleket a tárgyalások folytatására, mivel ezek folyamatossága rendkívül fontos a térség békéje és biztonsága szempontjából. A Balkánon csakis akkor lesz valódi esély egy jobb jövőre, ha teljes mértékben tiszteletben tartják az emberi jogokat és a demokratikus értékeket, a jogállamiságot, a hazai reformokat és a jószomszédi viszonyokat. A konstruktív párbeszéd kulcsfontosságú a térség stabilitásának biztosításában.

Az ENSZ-től kapott mandátuma alapján a KFOR minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy állandó, biztonságos környezetet tartson fenn Koszovóban.

KFOR press release