Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helytállás, megbecsülés Afganisztánban

Szöveg: AMT-7 |  2012. november 1. 14:46

2012 nyara újabb feladat elé állította a Magyar Honvédség Mi-35 Légi Kiképzés-támogató Csoport (Air Mentor Team) 7. váltását. Az afgán légierő kötelékében repülő néhány Mi–17V1 és Mi–17V5 típusú szállítóhelikopteren, a Mi–35 típusú harci helikoptereken soron kívüli időszakos vizsgálat végrehajtását írták elő az amerikai védelmi minisztérium minőségbiztosítási szakemberei. Helyszíni tudósítás.

A magyar és a cseh repülő-műszaki szakemberekből álló mentorcsapat és parancsnokaik úgy döntöttek, hogy az afgán kollégák mentorálása mellett időt szorítva, önállóan végrehajtják a leállított helikoptereken az előírt időszakos vizsga munkapontjait.

A K. őrnagy által vezetett magyar műszaki csapat számára − amely az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis repülő-műszaki zászlóaljának üzembentartó századaitól érkezett katonákból áll − nagy segítséget jelentett, hogy a korábbi AMT-váltások elektronikus formátumban összegyűjtötték az összes rendelkezésre álló szabályzatot.

1595943948

Amíg a magyar pilóták az afgán helikoptervezetők oktatását végezték, addig velük párhuzamosan a repülő-műszakiak az új kihívásnak megfelelően, állandó egyeztetés mellett folytatták a megfeszített munkát a hangárban. A napi nyolc-tíz órás hangármunka után rendületlen kitartással, késő éjszakákba nyúlóan szakmai egyeztetéseken vettek részt és műszaki szakirodalmat tanulmányoztak. Az Air Mentor Team 7 teljes repülő-műszaki állománya fáradtságot nem ismerve szabadidejét is arra használta fel, hogy a munkát teljes mértékben teljesíteni tudja. A repülő-műszakiak áldozatos munkájának köszönhetően hónapokkal korábban kezdhették meg az afgán helikopterek műveleti repülésüket.

A magyar mentorok a többletfeladatokban való kiváló helytállásukkal elérték, hogy mihamarabb visszatérhettek a leállított helikopterek az alaprendeltetésüknek megfelelő műveleti feladatok végrehajtásához.

Összességében elmondható, hogy a korábbi váltások által végzett munkától jelentősen eltérő feladatrendszer ellenére az MH Mi-35 Air Mentor Team 7. váltása alapfeladatainak és a váratlan kihívásoknak teljes mértékben eleget téve kivívta az afgán és a többi szövetséges mentorcsapat megbecsülését, tovább öregbítve a korábbi váltások helikoptervezetői és repülő-műszaki szakemberei által megalapozott hírnevet.