Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Afganisztánban a tálibok is indulhatnak az elnökválasztáson

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. november 1. 12:38

A tálibok is indulhatnak a következő elnökválasztáson – jelentette be október 31-én, szerdán az afgán országos választási bizottság elnöke.

„Készek vagyunk megnyitni az utat az ellenzék fegyveres csoportjai, például a tálibok előtt, hogy részt vehessenek jelöltként vagy választóként. Nem éri őket semmiféle hátrányos megkülönböztetés" – jelentette ki Fazil Ahmed Manávi egy kabuli sajtótájékoztatón, és megerősítette a már kedden kiszivárgott hírt, miszerint 2014. április 5-én lesz a szavazás.

Legutóbb, 2009-ben a lázadók nem pusztán bojkottálták az elnökválasztást, hanem meg is támadták a szavazókörzeteket, hogy elrettentsék az embereket a részvételtől.

Ahmed Karzai jelenlegi elnök 2014-ben nem indulhat újabb mandátumért, mert az afgán alkotmány nem engedélyezi, hogy egymás után harmadszor is betöltse valaki az államfői posztot.

A bejelentéssel párhuzamosan szerdán négy robbantásos merényletet is elkövettek a tálibok az ország déli, ingatag tartományaiban, és megöltek 17 civilt, köztük nőket és gyerekeket. Az idén már 1145 polgári lakos esett a fegyveres konfliktus áldozatául Afganisztánban az ENSZ adatai szerint. Az erőszakos halálesetek 80 százalékának az oka terrortámadás volt.