Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tanácsadás új helyszínen

Szöveg: Hanuska Miklós alezredes | Fotó: Baranyai István őrnagy |  2020. február 11. 11:08

Ősz óta Taloqanban végzi tovább feladatait az Afganisztánban szolgáló Dandár Validációs Csoport.

1596075980

A Magyar Honvédség a NATO afganisztáni műveletében történő szerepvállalása részeként, a Resolute Support (RS) Misszió Északi Kiképző és Támogató Parancsnoksága alárendeltségében, kizárólag magyar katonaállománnyal működteti a Dandár Validációs Csoportot. A csoport általános feladata, hogy helyszíni ellenőrzések, értékelések keretében győződjön meg az egyes kijelölt afgán katonai szervezetek alkalmazási képességéről, kiképzettségéről. A tanácsadó csoport feladat-végrehajtásának súlypontja – az afganisztáni feszült biztonsági helyzet miatt – 2019 szeptemberétől az afgán dandárok műveleti alkalmazási képességének fokozásával kapcsolatos támogató és tanácsadó feladatokra helyeződött.

Novembertől a csoport új feladatot kapott, megkezdte az Afganisztán északi-keleti régiójában, Takhar tartomány székhelyén, Taloqanban települt és a régió biztonságáéért felelős 7. Afgán Határőr Dandár támogatását. A dandár maga jól ismert a magyar tanácsadók számára, a misszió előző fázisaiban rendszeresen segítették az akkor még Kunduzban lévő egységet. A kapcsolattartás már akkor is nehézkes volt, hiszen bár maga a dandár parancsnoksága az RS által működtetett bázisokhoz közel helyezkedett el, alegységei a határ közelében, egymástól nagy távolságra állomásoztak. A dandár új települési helye, ahol eddig még nem járt magyar katona, mintegy 80 kilométerre keletre található Kunduztól. A távolság és a helyi viszonyok miatt csak helikopterrel közelíthető meg, a közelében nincs koalíciós erő.

1596075980

A kapcsolat újbóli felvétele érdekében az Északi Kiképző és Támogató Parancsnokság német parancsnoka, Böetz dandártábornok a magyar tanácsadó csoport kíséretében, az érintett afgán vezetők és helyi elöljárók részvételével a közelmúltban kihelyezett megbeszélést tartott Taloqanban. Ezt követően, a nagy biztonsági kihívást jelentő tanácsadások, a Resolute Support Misszió új, Fly-to-Advise koncepciója keretében valósulhatnak meg, ezt példázza a legutóbbi, Vigorous Magyar művelet eredményes végrehajtása. 

A Magyar Honvédség több, mint másfél évtizede jelentősen segíti az afgán népet a biztonsági környezet erősítéséhez. Az eltelt időszak alatt számos siker fűződött a magyar katonák nevéhez, és ennek a folyamatnak része lesz az Afganisztán távoli Takhar tartományában végzendő tanácsadó és támogató feladatok elvégzése is.

1596075981