Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hamarosan indul a váltás

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: Rácz Tünde |  2020. február 11. 14:23

A debreceni Kossuth téren sorakozott fel az MH KFOR Kontingens soron következő, huszonkettedik váltása. Február 11-i kibocsátó ünnepségükön Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka mondott beszédet.

1596075982

A közeljövőben Koszovóba induló közel négyszáz fős kontingens gerincét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, azon belül is a 39. lövészzászlóalj katonái alkotják. Éppen ezért számukra külön élményt jelentett, hogy kibocsátásukra nem a laktanya falai között, hanem Debrecen város kellős közepén kerülhetett sor.

A dandár parancsnoka emlékeztetett: húsz évvel ezelőtt ugyanitt állt az MH KFOR Kontingens második váltása, szintén debreceni katonákkal, hogy megkezdjék első koszovói békemissziójukat. „Így a mai alkalom egyben jubileum is" – fogalmazott Szloszjár Balázs dandártábornok. Hozzátette, hogy a felsorakozott katonák csaknem négy hónapos felkészítésüket követően készen állnak az előttük álló külszolgálatra. „Azt a feladatot határozom meg az önök számára, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonájához méltóan és fegyelmezetten hajtsák végre feladataikat, bizonyítsák be, hogy még mindig a magyar a világ legjobb katonája" – mondta.

1596075982

A debreceni alakulat katonái 2000 óta vannak jelen a koszovói békét biztosító nemzetközi összefogás, a KFOR életében. Hazánk jelenleg közel 400 békefenntartóval tartózkodik az országban, 2017 áprilisa óta a kizárólag magyar katonák alkotta KFOR Harcászati Tartalék Zászlóaljként. A katonák a KFOR parancsnok közvetlen alárendeltségébe tartoznak.

Az MH KFOR Kontingens 22. váltása – Petruska István őrnagy vezetésével – márciusban veszi át a hat hónapos külszolgálat feladatait.

GALÉRIA