Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Eredményes volt a Quick Response 2015

Szöveg: Dr. Hajós Dezső ömt. alezredes |  2015. október 25. 7:14

Október 13-22. között rendezték meg az EUFOR ALTHEA művelet idei legjelentősebb katonai eseményét, a Quick Response 2015 gyakorlatot. A gyakorlat középpontjában a béketámogató műveletek gyakorlása állt, szoros együttműködésben a bosznia-hercegovinai hadsereggel.

1596003005

A Köztes Tartalék Erők hadszíntérre történő érkezését követően nyitották meg a Quick Response 2015 gyakorlatot Bosznia-Hercegovinában, amelyet
a manjacai gyakorlótéren hajtottak végre. A helyszínen október 19-én csatlakoztak a feladatot végrehajtó kötelékhez a Bosznia-hercegovinai Haderő kijelölt alegységei. A kitelepülési fázis ideje alatt törzsvezetési gyakorlatot is lefolytattak az EUFOR Parancsnokság érintett szervezeti egységeinek részvételével, amelyhez kulcsbeosztást ellátó, román és bolgár katonák is csatlakoztak.

A gyakorlaton részt vevő brit, szlovák, török és magyar századok a béketámogató műveletek különböző mozzanatait próbálták ki egy elképzelt válságszituáció keretében. Ennek részeként az alegységek tagjai jártasságot szereztek többek között a helikopteres szállítás, a közvetlen védelem, a műszeres aknakutatás, a sebesült-ellátás és -szállítás, valamint tömegoszlatás területén.

1596003006

Október 20-án, a gyakorlat látogatói napján a résztvevő alegységek katonai bemutató keretében adtak számot felkészültségükről a bosznia-hercegovinai védelmi szektor megjelent civil és katonai vezetői, a diplomáciai testületek képviselői, valamint az EUSG (Mons), EUCE (Nápoly) és az EUFOR ALTHEA vezetői jelenlétében. Mihócza Zoltán dandártábornok átfogó előadás keretében mint a gyakorlat igazgatója tájékoztatta a megjelenteket a Quick Response 2015 főbb célkitűzéseiről, a végrehajtott feladatokról és az elért eredményekről. Johann Luif vezérőrnagy, az EUFOR ALTHEA parancsnoka sajtótájékoztató keretében eredményesnek és sikeresnek értékelte a résztvevők által elvégzett munkát, illetve az együttműködést a Bosznia-hercegovinai Haderő kijelölt alegységeivel.

A résztvevők október 21-én települtek vissza Camp Butmirba, ahol a következő napon megtartott záróünnepséggel ért véget a gyakorlat.

1596003006

Fotó: a szerző felvételei