Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért a tizenötödik váltás

Szöveg: Hegedüs Csaba őrnagy |  2015. január 28. 9:35

Eltelt fél év, hazatért az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának bázisán megalakított MH EUFOR Kontingens 15. váltása. Hosszú volt a hat hónap és sok munkával telt.

1595986826

A helyszín újdonság volt, hiszen debreceni alegység most először teljesített szolgálatot a Balkán nyugati részén, Bosznia-Hercegovinában. Így a kiérkezéskor mindenki várakozással tekintett az új kihívás elé, annak ellenére, hogy a legtöbb katonának voltak már a Balkánon, Koszovóban szerzett tapasztalatai.

A 15. váltás július 1-jén érkezett meg a szarajevói Butmir táborba, és az átadás-átvételi folyamatot követően július 15-én vette át a szolgálatot a korábbi kontingenstől.

1595986827

A kontingens nagyobb része készenlétben, magyarországi bázislaktanyájában töltötte a fél évet, a szükséges feladatok ellátása így még nagyobb terhet rótt a műveleti területen csökkentett állománnyal szolgálatot teljesítő Fogadásbiztosító Részleg tagjaira. Folyamatos feladatot jelentett a kontingens és az egyéni beosztásokban, az EUFOR- és a NATO-parancsnokságon szolgálatot teljesítők személyügyi, pénzügyi, ügyviteli ellátása, a kontingens gépjárműveinek, fegyverzeti és egyéb anyagainak technikai kiszolgálása, javítása, állagmegóvása. Mindezek mellett heti rendszerességgel kaptak különféle szállítási feladatokat is.

A Műveleti Elem napjai is dolgosan teltek, hiszen a fél év alatt több zászlóaljszintű gyakorlat megszervezésében, levezetésében és értékelésében vettek részt a Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion − MNBN) törzsébe beosztott magyar katonák.

1595986827

A tizenötödik váltás műveleti területen tartózkodó katonái a zászlóalj napi életének szervezése, vezetése mellett alájátszókként részt vettek még az EUFOR-törzs részére szervezett gyakorlaton is. A bosnyák haderővel közösen végrehajtott kiképzéseket szerveztek, segélyszállítmányokat juttattak el a nemzetközi segélyszervezetektől az ország távoli pontjaira, a rászorulókhoz.

A tizenhatodik váltás január első napjaiban érkezett ki a műveleti területre. Az átadás-átvétel folyamata ismét komoly munkát jelentett mindenkinek. Eközben rendezték meg a hagyományos medálparádét, amelynek során az EUFOR parancsnoka tűzte fel a misszióért járó Operation ALTHEA érdemrendet a magyar katonák és még másik öt nemzet békefenntartóinak zubbonyára.

1595986827

Fotók: Gáll Attila zászlós, Kovács György törzsőrmester, Herbert Pendl