Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Húsvéti ünneplés Koszovóban

Szöveg: Búz Csaba főhadnagy |  2019. április 24. 11:16

A feladatok folyamatos ellátása mellett a húsvét méltó megünneplésére is lehetőségük nyílt a koszovói műveleti területen tartózkodó magyar katonáknak.

1599201468
A húsvéti ünnepet és az ahhoz kapcsolódó egyházi szertatásokat is megtartották a koszovói Novo Seló-i táborban szolgáló katonák. Nagypénteken amerikai, lengyel és magyar katonák a táboron belül kijelölt közös keresztutat járták végig. A különböző állomásokon a kontingensek tábori lelkészei saját nyelvükön tartották meg imáikat, elmélkedéseiket.

1599201468
A húsvéti szentmisén Horváth Kornél főhadnagy, az MH KFOR Kontingens 20. váltásának katolikus tábori lelkésze kiemelte, hogy nagyon sok mindenre csak utólag derül fény emberi életünk útján. „Amikor éppen ott tartunk, amikor éppen történik velünk valami, egyáltalán nem is figyelünk föl annak jelentőségére, csak úgy átlábalunk az eseményeken. Az Apostolokhoz hasonlóan gyakran mi is sokkal később értjük meg a történések lényegét. Szabad kérdéseket feltenni, szabad kételkedni, szabad gondolkodni. Egy dolgot nem szabad: közömbösnek maradni az eseménnyel kapcsolatban" – mondta a tábori lelkész.

1599201468
A szertartások mellett a népi hagyományok is előkerültek, amikor a kontingens férfi tagjai vízzel és parfümmel locsolták meg a hölgyeket.

Fotó: Szabados Szilveszter főtörzsőrmester és a szerző felvételei