Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szarajevóban is ünnepeltek

Szöveg: Dr. Schmidt Gergely László hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. június 5. 15:18

Összevont rendezvényen emlékeztek meg a magyar honvédelem napjáról, a hősök napjáról, a békefenntartók napjáról, valamint a pünkösdről a Bosznia-Hercegovinában szolgáló magyar békefenntartók május 30-án, a szarajevói Butmir-táborban.

1596080242

Az állománygyűlésen Horváth József őrnagy, katolikus tábori lelkész elevenítette fel az 1849. május 21-én történteket. Mint mondta: Budavár visszafoglalásának napja, mint a magyar honvédelem napja él tovább az utókor emlékezetében, őrizve valamennyi hős emlékét, aki életét áldozta Magyarországért.

1596080243

Baráth Ernő dandártábornok, az EUFOR Parancsnokság törzsfőnöke John Fitzgerald Kennedy idézetével szólt a katonákhoz: „Ne azt kérdezd, hogy mit tud tenni érted a hazád, hanem azt, hogy te mit tudsz tenni a hazádért!" Mint mondta, a mai, gyorsan változó világban nemcsak attól válhat valaki hőssé, hogy feláldozza az életét valamely hadszíntéren, hanem attól is, ha teljesíti katonai esküjében foglalt kötelességeit és a katonai értékekhez híven szolgálja országát, áldozatát pedig a haza gondoskodással fogja meghálálni.

1596080244