Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ciprusra készülnek a békefenntartók

Szöveg: Dr. Mihók Sándor- Gillányi Zoltán szds. |  2010. július 5. 12:16

A magyar békefenntartás „bölcsőjeként” is számon tartott Szolnok helyőrségben 2010. június 28-ától – a Magyar Honvédség Béketámogató Kiképző Központjában – immáron a 28. váltásra készül az ENSZ ciprusi békefenntartó missziójának magyar kontingense.

A magyar alegység kijelölt parancsnoka Kovács Imre alezredes, az MH 86. Helikopter Bázis Művelettámogató Zászlóalj parancsnoka, valamint a kiképzésért felelős Gillányi Zoltán százados tájékoztatása szerint az 58 fős felkészülő állomány a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium 21 alakulatától, illetve háttérintézményéből érkezett a négyhetes felkészítésre. Megjegyzést érdemel, hogy a kulcsbeosztást betöltő személyi állomány már június 14-18-a között megkezdte a közös felkészítést a szlovák kollégákkal – a Béketámogató Kiképző Központ társintézményében – a szlovákiai Martinban. 

A felkészítés tematikája igen széles spektrumot ölel fel, amely az elméleti ismeretektől (ENSZ és békefenntartói ismeretek)

1595904049
a praktikus kézségek (gépjárművezetés, alaki fogások) gyakorlásáig terjed. A négyhetes periódus talán egyik leglátványosabb napja július 8-a lesz, amikor az állomány a tömegkezelés alapjaival ismerkedik meg, illetve a járőrtevékenység végrehajtása során a missziós területen felmerülő feladatok megoldását gyakorolja be. Ezzel egy időben a tiszti állomány gyakorlati tárgyalás-technikai tréningen vesz részt, ahol szembesülnek azzal, hogy milyen előre nem látható nehézségekkel jár az idegen nyelven történő szakmai kommunikáció.

A felkészítés hátralévő részében többek között pszichológiai felkészítés, illetve a misszió bemutatását célzó elméleti foglalkozások és lőgyakorlat végrehajtása vár még a személyi állományra.
A felkészítés „megkoronázásaként" a résztvevők kitelepülnek a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ táborfalvai bázisára, ahol négynapos zárógyakorlat keretében adnak számot a korábbiakban elsajátított elméleti és gyakorlati ismeretekből. A felkészítést eredményesen befejező állomány a személyi beszélgetést követően előreláthatólag 2010. szeptember végén kezdi meg a szolgálatteljesítést Ciprus szigetén.

1595904049