Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem csak a szolgálatról szól…

Szöveg: dr. Kardos István orvos százados |  2017. július 3. 11:11

Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (UNFCYP) Magyar Kontingensének a ciprusi ütközőzónában folytatott békeműveleti tevékenysége sokszor kiegészül egyéb, nem katonai jellegű feladatokkal, amelyek közül legfontosabb a lakossággal történő kapcsolattartás és segítségnyújtás. Az itt szolgálatot teljesítő katonák sokszor humanitárius érzékenységükről és bajtársiasságukról is tanúbizonyságot tesznek.

1596035444

A napokban köszönőlevél érkezett a magyar kontingens Athienou helyőrségben – az ENSZ-ütközőzónában – állomásozó 1. szakaszához.

A levélben a helyi idősek otthonának vezetősége fejezte ki köszönetét Makány Tamás hadnagynak, a szakasz parancsnokának és a katonáknak, hogy az általuk tett bejelentés után, késedelem nélkül nekiláttak az egyik eltűnt ápolt keresésének.

Az eset még április 26-án történt. A déli órákban két megrémült görög ciprióta ápolónő érkezett a Szent István táborba, s arról tájékoztatták a szakaszparancsnokot, hogy a helyi idősek otthonának egyik 83 éves – a külvilág felé nem kommunikáló – lakója eltűnt, s attól tartanak, hogy áttéved a török tűzszüneti vonalon.

A szakaszparancsnok azonnal elrendelte Athienou és a török tűzszüneti vonallal határos északi fő járőrút, valamint a becsatlakozó mellék-járőrútvonalak ellenőrzését. A feladatra átirányította a szolgálatban lévő két járőrt, továbbá riadóztatta a pihenőidejét töltő másik két járőrrajt. Eközben a szakasz parancsnokhelyettese, Peti Balázs hadnagy felvette a kapcsolatot az ENSZ török oldali katonai összekötőtisztjével, s fényképet, valamint pontos személyleírást küldött neki.

Ezt követően Makány hadnagy a két ápolónővel azonnal megkezdte a kutatást a zónában, a török tűzszüneti vonal mentén.
Az erőfeszítés eredményes volt: 18 óra körül az ENSZ magyar békefenntartóival kiegészült, helyi civilekből verbuválódott kutatócsoport épen és egészségesen megtalálta az idős cipriótát.

1596035444

Fotó: a szerző felvétele