Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a „Quick Response 2020” gyakorlat

Szöveg: Dr. Schmidt Gergely László hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2020. szeptember 1. 16:54

Ünnepélyes keretek között nyitották meg augusztus 30-án a „Quick Response 2020” elnevezésű gyakorlatot Bosznia-Hercegovinában. A gyakorlat célja az, hogy felmérjék az EUFOR erők felkészültségét és fejlesszék az együttműködést a helyi fegyveres testületek, valamint a nemzetközi zászlóalj katonái között.

20200901-QR  (11)

A háromfázisú gyakorlat első része augusztus 21-én kezdődött a bevonásra tervezett nemzetek erőinek riasztásával. Az ünnepélyes megnyitót követően kezdődött harmadik fázis során a katonáknak, valamint az irányító törzsnek hadműveleti, harcászati feladatok végrehajtásával kell bizonyítaniuk felkészültségüket.

A „Quick Response 2020” feladatainak végrehajtása az EUFOR többnemzeti zászlóaljára hárul, amelyben külön forgatókönyv alapján tevékenykedik az osztrák, a török, a brit és a magyar század. Mellettük Bulgária, Görögország, Olaszország és Románia résztvevője a gyakorlatnak, illetve – harcászati tartalékként – a KFOR kijelölt szervezetei is közreműködnek a feladatok megvalósításában.

20200901-QR  (12)

A gyakorlat ideje alatt az EUFOR katonák együttműködnek a bosznia-hercegovinai hadsereg és belbiztonsági erők alakulataival, kölcsönösen segítve egymás fejlődését a konfliktushelyzetek kezelésében. A katonák olyan feladatokkal találják szembe magukat, amelyek a valóságot szimulálják és amelyek során közös erővel kell előre nem látható problémákat megoldaniuk, feladatokat elvégezniük – a daytoni egyezmény értelmében - az ország stabilitásának, békéjének és biztonságának megőrzése érdekében.

A megnyitó ünnepséget megtisztelte jelenlétéven Bosznia-Hercegovina védelmi minisztere, biztonsági miniszterhelyettese, valamint az ország hadseregének és rendőrségének képviselői is. A koronavírus járvány miatt a gyakorlat előkészítése és végrehajtása nagyobb kihívást jelentett mind Bosznia-Hercegovina, mint pedig az EUFOR számára. A szervezők azonban mindent megtettek annak érdekében, hogy ne veszélyeztessék sem a katonák, sem pedig a polgári lakosság egészségét.

GALÉRIA