Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvéd középiskolában is megkezdődött a tanév

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző felvételei |  2020. szeptember 1. 15:40

Szeptember elsején megkezdődött az új tanév, a diákok országszerte tanévnyitókon üdvözölhették tanáraikat és osztálytársaikat. Nem volt ez másként a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban sem, ahol a nyári szünidőről visszaérkező diákokat Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára köszöntötte.

20200901_Debrecen_Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium_tanévnyitó (4)

Szeptember elseje. Mint minden évben, idén is ezen a napon nyílnak meg országszerte a tanintézmények - így a hazánkban egyedülálló honvédelmi képzést is biztosító Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium – kapui. A debreceni iskolában látszólag ezúttal is úgy kezdődött az ünnepélyes tanévnyitó, mint máskor. Az oktatási intézmény területén diákok sorakoztak fel, ám ezúttal nem mondhatjuk azt, hogy tömött sorokban. Épp ellenkezőleg. Minden diák szigorúan betartva az egészségügyi előírásokat, egymástól kellő távolságban ülve várta az ünnepség kezdetét.

Tanévnyitó ünnepi beszédében Szabó István honvédelmi államtitkár az elmúlt időszakra utalva kiemelte, hogy a Magyar Honvédség komoly kihívásokkal szembesült: közel négy hónapon keresztül napi szinten közel kétezer fővel vett részt a járványügyi védekezésben. „Az oktatás sem volt egyszerű helyzetben, hiszen mindössze napok alatt kellett tudni átszervezni úgy, hogy a távoktatás működőképes legyen, hogy ezt tudják használni a pedagógusok, a növendékek. Nagyon sok ember dolgozott, de sikerrel megoldották” – mondta. Arra is emlékeztetett, hogy mindezen túlmenően fel kellett készülni a végzős évfolyam érettségijére, megteremtve a szükséges körülményeket, amit szintén sikeresen végrehajtott az iskola.

20200901_Debrecen_Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium_tanévnyitó (5)

Beszédében Szabó István aláhúzta: a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium az a tanintézmény, amelynek egyik legfontosabb feladata, hogy utánpótlást biztosítson a Magyar Honvédség tiszti- és altiszti karának. Mint fogalmazott: ez az, amiért 2013-ban a Honvédelmi Minisztérium átvette a fenntartói jogokat és kötelességeket az iskolától. „Az elmúlt 8 év nagyon hasznos volt, nagyon sok sikerrel büszkélkedhet az iskola, és nagyon sok olyan feladat van, amit az elkövetkezendő jövőben kell végrehajtani. Ebben a honvédelmi tárca csakúgy, mint eddig, partner lesz” - jelentette ki.

Az államtitkár a 2020-2021-es tanévet megnyitva elmondta: a debreceni intézmény több, mint más középiskolák. A magas szintű oktatás mellett olyan speciális nevelést is nyújt, ami az innen kikerülő fiatalokat képessé teszi a haza védelmére. A hazafias nevelés, a lojalitás, a fegyelem mind olyan értékek, amelyeket ez az iskola sikerrel közvetít. „Legyenek büszkék arra, hogy ennek a középiskolának a növendékei, tanuljanak és viselkedjenek úgy, hogy az iskola is büszke lehessen önökre!”- fogalmazott Szabó István.

20200901_Debrecen_Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium_tanévnyitó (2)

Kovács István alezredes, az intézmény igazgatója felidézve az elmúlt tanévet, úgy fogalmazott: új kihívásokkal kellett szembenézniük. „A koronavírus okozta világjárvány felülírta az eddig bevált oktatási formákat, pár nap alatt kellett kialakítani a digitális oktatás rendszerét. Köszönet illeti a kollégákat és a növendékeket, hogy az idő rövidsége ellenére is leleményesen tudtak igazodni a megváltozott munkarendhez” – mondta, hozzátéve: az új tanévre felkészülve már megtették a szükséges óvintézkedéseket. Ilyen például az, hogy hogy a tantermekben – a biztonságos távolságok kialakításának érdekében - csak a legszükségesebb eszközök lesznek jelen. Mindemellett természetesen folyamatos fertőtlenítéssel is védekeznek a vírus ellen.

20200901_Debrecen_Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium_tanévnyitó (3)

Berkecz Gábor, a Honvédelmi Minisztérium Oktatási Tudományszervező és Kulturális Főosztály köznevelési osztályvezetője, egyben az iskola korábbi igazgatója beszédében felidézte Görgei Artúr egyik legendás történetét. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kiemelkedő tábornoka bár tudta, hogy az ellenség kifejezetten a „vörösbe öltözött vezérre” tüzel, ő mégis kilovagolt csapatai elé, s így szólt: „Hát fiúk! Nem jösztök a vörös hacuka után attakba?” S azzal megindította a szabadságharc legnagyobb huszárrohamát. „Miután önök elindulnak az útjukon, keressenek egy olyan vörös hacukást, mint Görgei tábornok és menjenek vele attakra! Keressenek egy példaképet és kövessék! Ha így tesznek, minden célt, amit megfogalmaztak el fognak érni. Higgyék el, hogy ebben az intézményben, a Magyar Honvédségben nagyon sok vörös mentés kapitány van, akiket érdemes követni” – jelentette ki. Az ünnepség részeként a tanintézmény dolgozói - emlékül és köszönetül sok éves igazgatói munkájáért - egy díszszablyát adtak át Berkecz Gábornak.

A rendezvényen – mások mellett - jelen volt Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka is.

20200901_Debrecen_Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium_tanévnyitó (1)