Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

MEDEVAC gyakorlat a Balkánon

Szöveg: Szőke Linda hadnagy | Fotó: Szűcs Sándor tizedes |  2021. május 26. 10:41

Légi egészségügyi kiürítés gyakorlatot tartottak a KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj harctéri életmentő katonáinak május 21-én, Koszovóban, a Novo Seló-i táborban.

MEDEVAC_KFOR (4)

A harctéri sérültek kimentésében és biztonságos területre történő szállításában a légi járművek kiemelt szerepet játszanak, tekintettel arra, hogy gyors és különböző terepviszonyokon, illetve nehezen megközelíthető helyeken is alkalmazhatók.

A kiürítési gyakorlat célja az volt, hogy a katonák megtanulják a kiemelésre alkalmas eszközök megfelelő használatát, valamint megtapasztalják miképpen tudnak sérülteket menteni olyan helyen, amely nehezen elérhető gépjárművekkel, illetve nincsen leszállópálya sem.

MEDEVAC_KFOR (1)

A MEDEVAC képzés különböző moduljait a KFOR Keleti Regionális Parancsnokság (RC-E – Regional Command East) Légitámogató elemének katonái tartották meg egy UH-60 típusú, légi egészségügyi kiürítésre kialakított helikopterrel, így az elméleti alapok elsajátítása után minden résztvevő kipróbálhatta a kiürítést valósághű körülmények között is.