Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tizenhét éves diák képviselte Magyarországot a „Model Challenge” versenyen

Szöveg: Mező András alezredes | Fotó: a szerző felvétele |  2021. március 30. 16:54

A NATO Transzformációs Parancsnokság (ACT) rendezésében a napokban rendezték meg a „Model Challenge” elnevezésű versenyt, amelyen harminc helyi diák merte össze felkészültségét és diplomáciai ismereteit. Hazánkat a 17 éves norfolki Jason Mowery képviselte, akit Mező András alezredes készített fel Magyarország biztonság- és katonapolitikai ismereteiből.

20210330-NATO ACT

Az ACT - a norfolki közoktatási intézményekkel együttműködve - a NATO fesztivál részeként 2007 óta szervezi meg a „Model Challenge” elnevezésű versenyt. Az esemény egyedülálló lehetőséget nyújt a középiskolás fiataloknak és mentoraiknak a nemzetközi tanulmányokban való elmélyülésre, valamint az ismeretek gyakorlatias alkalmazására.

A verseny előtt a legjobb középiskolai pályázókból választják ki azt a harminc diákot, akik részt vehetnek egy globális válságszimulációs játékban. A verseny idei témája a COVID-19 volt - és a járványügyi korlátozások miatt virtuálisan rendezték meg.

Noha ez a járvány alapvetően egészségügyi válság, annak következményei és hatásai kiterjednek a gazdaság, a kereskedelem, a politika, a diplomácia, a biztonság és a védelem, a polgári közigazgatás, az emberi biztonság területeire is. A lehetőségek és kihívások, valamint a NATO lehetséges reagálása a járványra - ez állt az idei kihívás középpontjában.

A hazánkat képviselő Jason Mowery a járvány komplex kezelésének szükségességet fogalmazta meg hozzászólásában. Rámutatott a szolidaritás és együttműködés szükségességére, valamint javasolta a járvánnyal összefüggő stratégiai információs kampány megindítását. Mindezek mellett javasolta a budapesti székhelyű NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ szerepének fokozását is.

A verseny után Jason könyvjutalmat vehetett át az MH Nemzeti Összekötő Képviselet munkatársaitól.

CímkékNATONorfolk