Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsfőnöki beosztás átadás-átvétele az EUFOR Parancsnokságon

Szöveg: Kardos László százados | Fotó: Orosz János őrmester |  2021. május 14. 17:24

Egy év szolgálat után, az EUFOR Parancsnokság törzsfőnöki beosztással járó feladatokat Baráth Ernő dandártábornok Gerőfi Szilárd dandártábornoknak adta át május 7-én, a szarajevói Butmir táborban.

EUFOR (2)

A rendezvényen részt vett Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke, aki érkezése után meghallgatta a Szarajevóban szolgálatot teljesítő rangidős nemzeti képviselők és a kontingens parancsnok jelentését. Ezt követően udvariassági látogatást tett az EUFOR Parancsnokság, majd a szarajevói NATO Parancsnokság parancsnokainál.

Az átadás-átvételi eseményen az EUFOR Parancsnokság vezetésén kívül az EUFOR-ban szolgálatot teljesítő nemzetek rangidős képviselői, valamint Magyarország bosznia-hercegovinai védelmi, katonai és légügyi attaséja is részt vett.

EUFOR (13)

Baráth dandártábornok elköszönő beszédét az átadás-átvételi jegyzőkönyv ünnepélyes aláírása követte, majd a bosznia-hercegovinai haderő katonazenekara az elköszönő törzsfőnök tiszteletére előadta a Szurmay indulót.

Gerőfi dandártábornok beszédét követően Alexander Platzer vezérőrnagy, az EUFOR parancsnoka méltatta a távozó törzsfőnököt, majd üdvözölte az újonnan beosztásba lépőt.

EUFOR (16)

Az ünnepség zárásaként az MHP törzsfőnöke a honvédelmi miniszter által adományozott Békefenntartásért Szolgálati jelet, az EUFOR parancsnoka pedig az European Security and Defence Policy Service Medal-t adta át, amelyet az EU főképviselő adományozott Baráth dandártábornok részére.

Az eseményt követő állománygyűlésen Mihócza altábornagy megköszönte a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítők munkáját és tájékoztatta a magyar kontingens katonáit, valamint az egyéni beosztást betöltőket az aktuális honi feladatokról, illetve a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program jelenlegi helyzetéről.

Az állománygyűlés emléktárgyak átadásával zárult.