Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A magyar katonai híradás története II.

A katonai hírközlés az első világháború végétől a magyar királyi honvédség megalakításáig, a magyar királyi honvédség híradása (1918–1945)

2024. augusztus 12. 15:40

Szerzők: Mikita János, Ternyák István, Horváth László Ferenc és Solti István

Az ellenségről, a saját csapatok helyzetéről, a hadszíntérről, terepről és időjárásról szóló információ időbeni, pontos és hiteles továbbítása minden katonai művelet sikeres teljesítésének elengedhetetlen feltétele. A katonai hírközlés eszközei a technikai fejlődéssel összhangban változtak, az egyszerű fény- és hangjelzésektől, gyalog- és lovasfutároktól, postagalamboktól kezdve az optikai távjelző, az elektromos, majd elektronikus eszközökön át a korszerű számítógépes, hálózatközpontú, komplex vezetési információs rendszerek megjelenéséig. Az eszközök fejlődésével összhangban alakultak ki és folyamatosan növekedtek az ezen eszközök telepítésére és üzemeltetésére specializálódott kisalegység, majd század-, zászlóalj- és ezredszintű szervezetek. Az elektromos hírközlő eszközök megjelenését követően Magyarországon ezeket a szervezeteket távíró-, majd összekötő, végül 1925-től híradócsapatoknak nevezik.

Jelen kötet a magyar katonai híradás történetét 1918-tól 1945-ig foglalja össze. A több kötetből álló sorozat terveink szerint 1990-ig fogja áttekinteni a katonai vezetési rendszer kiemelt jelentőségű szakterületének, a szakcsapat és eszközeinek fejlődését, változásait.

 

Megjelenés éve: 2024
Kivitel: keménytáblás, cérnafűzött, illusztrált
Terjedelem: 340 oldal
ISBN: 978 963 327 926 7
Ár: 9900 Ft
Kedvezménnyel megvásárolható a shop.hmzrinyi.hu oldalon!
https://shop.hmzrinyi.hu/a-magyar-katonai-hiradas-tortenete-ii-1115

a-magyar-katonai-hiradas-tortenete-ii