Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Haditorna több, mint sport

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2017. május 1. 7:40

Nemcsak a sportról, hanem a katonai értékekről is szólt az Országos Haditorna Verseny – mondta Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka a rendezvény döntőjén a fővárosban.

1596031251

A parancsnok az április 27-ei döntőn hangsúlyozta: azok a középiskolások, akik részt vettek a hónapok óta zajló selejtezőkön és elődöntőkön, valószínűleg nemcsak a sport miatt vállalták a kemény felkészülést, majd pedig a megmérettetést, hanem valamennyire elkötelezettek a honvédség ügye iránt is. Hozzátette, a szervezők ügyeltek arra, a versenyszámok tükrözzék a katonai élet és hivatás kihívásait, azokból mintegy ízelítőt nyújtsanak a próbákra jelentkezőknek. „A kitartás, a szorgalom, az önzetlen lelkesedés és a sportszerűség olyan értékek, amelyek a katonai élet alapjait képezik" – mondta.

A dandártábornok kitért arra is, az ilyen rendezvények alkalmat teremtenek arra, hogy a sporton keresztül bemutassák a honvédség életét éppen annak a generációnak, amely már eltávolodott a katonaságtól, a katonáskodástól. „Azt gondolom, hogy Magyarország és a Magyar Honvédség jövője szempontjából nagyon fontos megszólítani a fiatal generációt, és ezt csak olyan eszközökkel lehet, amelyek felkeltik a figyelmüket" – fűzte hozzá.

1596031252

Szabó Zoltán alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály tisztje, a már három éve folyó rendezvény egyik szervezője kérdésünkre elmondta: a haditorna még tavaly ősszel kezdődött a megyei selejtezőkkel. A megyei versenyek első helyezettjei, összesen 28 csapat jutott tovább a fővárosban, a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campuson rendezett, országos döntőbe. A csapatok összesen négy fiatalból és egy kísérő tanárból álltak. A versenyszámok között szerepel az akadálypálya, céllövészet (légfegyverrel), tájolás, távbecslés, mátrixfutás, de elméleti feladatokat is meg kell oldaniuk az indulóknak, mint például az elsősegélynyújtás. A versenyszámok ugyan nehezek és komoly felkészülést igényelnek, de van miért küzdeni: a győztes csapat jegyet kap az idei Isonzó Expressre, a második és a harmadik helyezett pedig egy prágai utazáson vehet részt.

Szólt arról is, hogy mostanra országos ismertségre tett szert a rendezvény, a jelentkezést fontolgató iskolák gyakran fordulnak a honvédséghez, s kérnek segítséget a felkészüléshez. A már-már hagyománnyá váló bajnokságra mostanra olyan sokan jelentkeznek, hogy nem jut mindenkinek hely, ezért a bővítésen gondolkodnak, hogy mindenki rajthoz állhasson, akinek ehhez kedve van. Az alezredes szavai szerint azt is fontolgatják, hogy az általános iskolásoknak is teret engednek a haditornán.

1596031252

Az Országos Haditorna Verseny első öt helyezettje:

1. Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium II. csapata (Hajdú–Bihar megye)

2. Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium III. csapata (Hajdú–Bihar megye)

3. Petőfi Sándor Gimnázium (Veszprém megye)

4. Táncsics Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Általános Iskola (Komárom–Esztergom megye)

5. Madách Imre Gimnázium (Nógrád megye)

1596031252

Fotó: Rácz Tünde és Tóth László