Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A hercegprímásra emlékeztek

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. október 27. 18:50

Mindszenty József személyisége, kiemelkedő életútja, tanítása, kiállása a Kárpát-medencében élőkért és a világban szétszóródott magyarságért, meghatározó a XX. századi magyar köz- és egyháztörténetben – idézte fel október 27-én, vasárnap a bíboros hercegprímás emlékét a fogva tartásának egykori helyszínén, a felsőpetényi Almásy-kastélynál tartott ünnepi megemlékezésen Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkára.

1596070861

Életútjának felidézésével tisztelegtek Mindszenty József hercegprímás emléke előtt Felsőpetényben. A bíborost egy évig tartották fogva a helyi Almásy-kastélyban, ahonnan Pálinkás-Palavicini Antal őrnagy vezetésével a rétsági katonák szabadították ki 1956. október 30-án, majd másnap Budapestre kísérték. A Szilágyi Erzsébet Nőegylet kezdeményezésére 1992 óta, minden év októberének utolsó vasárnapján Mindszenty Józsefre emlékeznek Felsőpetényben és Rétságon.

A bíboros hercegprímás emlékét a tisztelői először a felsőpetényi Munkás Szent József templomban idézték fel. Az ünnepi szentmisét Mayer Mihály nyugalmazott pécsi püspök, kakasdi plébános mutatta be.

A megemlékezés résztvevői ezt követően a hercegprímás 1955. november 2. és 1956. október 30. közötti fogva tartásának a helyszínére vonultak. Az Almásy-kastélynál a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nevében Szabó István honvédelmi államtitkár tisztelgett Mindszenty József életútja, emberi nagysága előtt: „Mindszenthy József történelmi emlékezete összefonódik az 1956-os forradalommal. De összefonódik Felsőpeténnyel is, hiszen ahogy a diktatúra által elnyomott felkelt magyarság az első forradalmi percektől magára talált, úgy erőt merítve megtalálta hivatását és feladatát a Felsőpetényben újra átélt szabadságával hercegprímásunk is. Lelkiismereti kötelességének érezte, hogy a világban szétszóródott magyarokat hitükben és magyarságukban erősítse. A rendszerváltást követően a magyar Legfelsőbb Bíróság kinyilvánította Mindszenty teljes ártatlanságát, földi maradványait ünnepélyes keretek között hazahozták és újra temették az esztergomi bazilika kriptájában" – emlékeztetett Szabó István államtitkár.

1596070862

Az Almásy-kastélynál tartott tiszteletadás alkalmával, ünnepi beszédében báró Lipthay Antal kihangsúlyozta: „Mindszenty József hercegprímás személyében egy világitótorony volt, amely fényével mutatta a reményt a magyar népnek, hogy bármilyen sötétségben éltünk bízni kell az ország feltámadásában. Bízni abban, hogy a jövő újra elhozza a szabadságot, a szuverénitást. Magyarország ma ismét a keresztény civilizáció védőbástyája. Védi saját magát, védi a keresztény Európát az ellene irányúló gonosz szándékoktól. Ez szintén egy olyan csoda, ami Mindszenty József hercegprímás közbenjáró hatásának tulajdoníthatunk." 

A megemlékezés zárásaként a résztvevők megkoszorúzták Mindszenty József és Pálinkás-Palavicini Antal őrnagy emléktábláit, majd délután a rétsági Mindszenty – Pallavicini Emlékműnél és az egykori laktanya emlékparkjában is elhelyezték a tisztelet virágait.

GALÉRIA