Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A honvédség és a város teljes mértékben összeforr

Szöveg: Szűcs László |  2013. január 25. 10:10

A honvédség szerves része a társadalomnak, és minden katonai szervezet ezer szállal kötődik a neki helyt adó településhez. Különösen igaz ez Székesfehérvárra, az összhaderőnemi parancsnokságnak, illetve a jogelődöknek otthont adó városra – hangsúlyozta Domján László vezérőrnagy január 24-én.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka a Támogatók estje elnevezésű rendezvényen – a parancsnokság laktanyájában – az ÖHP-vel szoros kapcsolatban álló társadalmi és civil szervezetek, valamint médiumok képviselői előtt kiemelte: az itt jelen lévők azon fáradoznak, hogy a honvédelem ügye mindenki által elfogadott, fontosnak tartott társadalmi és nemzeti érték legyen.

„Amikor a haza védelmére az elmúlt 1100 év során szükség volt, amikor az acél kellett, a kard, a páncélozott test és a katonaerő, akkor ott voltak a hivatásos honvédők. És itt vagyunk ma is!" – mondta Domján László vezérőrnagy, hozzátéve: gyakran hangoztatott kifejezés, hogy a honvédelem össztársadalmi ügy. Itt, Székesfehérváron, a „legigazabb katonavárosban" a honvédség és a város története, jelene és jövője teljes mértékben összeforr. „Hiszen mi ezernégyszázan, akik Székesfehérváron katonaként szolgálunk, nap mint nap érezzük azt a megkülönböztetett figyelmet, amelyet a város képviselői irányunkba mutatnak" – fogalmazott a parancsnok.

1595948167

A vezérőrnagy kiemelte: parancsnokként jóleső érzés tapasztalni, hogy a „tegyünk közösen a honvédelemért" eszméje a városban 2012-re rendkívül magas szintre emelkedett. Ennek a szellemiségnek az egyik motorja a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete.

A tábornok hangsúlyozta: 2012-ben fontos feladat volt a székesfehérvári harminc katonai emlékhelyen található katonasírok beazonosítása. Emellett a városban, az Árpád Szakképző Iskolában profi módon működik a KatonaSuli-program, illetve az összhaderőnemi parancsnokság a nyáron több mint 1200 gyerek nyári táborozását támogatta.

Elhangzott: a székesfehérvári parancsnokságról irányítják azt a vízszállítási akciót, amely az ország 157 településén több mint négyszázezer lakosnak biztosít egészséges ivóvizet. „Ez egy olyan komoly művelet, amely nemcsak katonákat mozgat meg, hiszen nekünk szoros kapcsolatban kell lennünk a helyi önkormányzatokkal, amelyek felelősek a lakosság ellátásáért" – fogalmazott az ÖHP parancsnoka, aki hangsúlyozta azt is, hogy a 2013-as székesfehérvári Szent István-emlékév programjaihoz a katonák is csatlakozni fognak.

1595948167

A rendezvényen – amelyen a Zrínyi Kiadó is bemutatta legújabb könyveit – ünnepi műsort adott a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar – Ruff Tamás százados vezényletével –, illetve a Prima Primissima-díjas Honvéd Együttes tánckara és zenekara.

Az eset záró állófogadás pohárköszöntőjében dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezetének elnöke kiemelte: „A mai program címe azt sugallja, hogy a honvédségnek van mit megköszönnie nekünk. Szerintem ez nem igaz, nekünk van mit megköszönnünk a katonáknak."

Hiszen ez a város nem lehetne ezeréves koronázóváros, ha az adott korban a katonák nem támogatták volna – tette hozzá.

1595948167

Fotó: Bödő Viktória