Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A kultúra ünnepe a szentesi műszakiaknál

Szöveg: J. L. százados |  2013. január 25. 9:43

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred ünnepi állománygyűlésen emlékezett meg a magyar kultúra napjáról január 23-án.

1595948166

„1823. január 22-én Szatmárcsekén Kölcsey Ferenc befejezte a Hymnus című, A magyar nép zivataros századaiból alcímet viselő művét. Kiadását követően az egész országban nagy népszerűség övezte. Erkel Ferenc megzenésítése nyomán a magyar nemzet himnuszává vált a költemény.
Ezen a napon megemlékezünk évezredes műveltségünkről, kultúránk értékeiről." Ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét Juhász László százados, az alakulat kommunikációs tisztje. Kiemelte: kultúra nélkül nemcsak magyarok nem vagyunk, hanem emberek sem. A kultúra az embereket összekötő szellemi erő, mely nem létezik befogadó, értő, művelni képes emberek, értő közönség nélkül. Felelősségteljesen ápolnunk kell, hiszen összekapcsolja történelmi múltunkat és a jelenünket.

A művészi alkalomhoz illően a budapesti Honvéd Együttes Táncszínházának zenészei, a Hegedős együttes művészei színvonalas és látványos műsorral színesítették a rendezvényt. A Kárpát-medence népzenei kultúrájának bemutatásával kis-magyarországi és erdélyi dallamok csendültek fel. Előadásukban bodrogközi zeneszámok, cimbalomszóló Vajdaszentiványról, cigány dallamok az erdélyi Őrkőről, a Rákóczi-szabadságharc dallamai tárogatóval és a klasszikus zenében fellelhető népzenei dallamok Brahms Magyar táncai alapján voltak hallhatók.

1595948166

Fotók: A szerző felvételei