Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A Szentföld kapujának biztonságát őrizték

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2015. április 21. 14:14

A sínai misszió sikeresen zárult, és minden nehézség, illetve kihívás ellenére is jól szolgálta az ügyet, amiért létrehozták. Eközben megtanultunk hatékonyan együtt dolgozni tizenhárom nemzet fiaival, akikkel együtt teljesítettük küldetésünket, és a magyar katonák, illetve rendőrök közös szolgálata is példaértékűnek bizonyult – hangzott el az utolsó magyar MFO-váltás visszafogadó ünnepségén április 21-én, Budapesten.

1595991661

A sínai-félszigeti MFO misszió utolsó váltásának visszafogadó ünnepségét tartották kedden délelőtt a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. Hende Csaba felidézte: húsz évvel ezelőtt kérték fel Magyarországot, mint szuverenitását visszanyert demokratikus országot, a nemzetközi közösség elismert tagját, hogy vegyen részt a sínai békeküldetésben. E misszióval a szabad Magyarország megkezdte a békeküldetések hosszú sorát, amelyek lényege, célja, értelme, hogy másokkal együttműködve közös felelősséget vállalni a világ biztonságáért. Az is eredmény, ha legalább a fegyverszünetet létrehozzuk és megőrizzük, amíg valami úton-módon a valódi béke meg nem születhet, hiszen minden ilyen nap óriási nyereség az egész emberiségnek: azoknak, akik a válsággócokban laknak, a szemben álló feleknek, akik a harcok csendesültével a megegyezés módozatait kereshetik, és a világnak, amelynek nem kell a háborúk elől menekülők hatalmas áradatával küzdenie. Ezekért a célokért érdemes dolgozni és küzdeni, így a nemzetközi közösség a világ számos pontján vállal efféle jószolgálati küldetést. Ezekhez az erőfeszítésekhez a magunk eszközeivel mi is hozzátesszük a részünket.

A miniszter leszögezte: a misszió sikeresen zárult, és minden nehézség, illetve kihívás ellenére is jól szolgálta az ügyet, amiért létrehozták. Eközben megtanultunk hatékonyan együtt dolgozni tizenhárom nemzet fiaival, akikkel együtt teljesítettük küldetésünket, és a magyar katonák, illetve rendőrök közös szolgálata is példaértékűnek bizonyult. „Emlékezzünk most mindenkire, aki húsz év alatt becsülettel szolgált a piros-fehér-zöld zászló alatt!" – kérte Hende Csaba, és külön is megemlítette az 1998-ban autóbalesetben elhunyt Molnár Lőrinc törzsőrmestert és Hídvégi Attila őrmestert.

1595991661

„Önök egy emberöltőn át járultak hozzá, hogy ne újuljanak ki a harcok a Sínai-félszigeten, és a Szentföld kapuja biztonságosabb hely legyen. Jó munkát végeztek az egyes váltások hétköznapjaiban, a sivatagot járva és a helyiekkel érintkezve"- vont mérleget a miniszter. Mint rámutatott, húsz év alatt sokszor kellett átalakítani a küldetés részleteit az aktuális biztonsági körülményeknek megfelelően. Az arab tavasz népmozgalmai által a térségben előidézett változások most más típusú feladatvállalást tesznek szükségessé, így feladataink zömét átadtuk a kanadai kollégáknak. „A küldetés véget ért. Köszönjük mindenkinek a munkát és a meghozott áldozatokat, a sikert és megbecsülést, amit a piros-fehér-zöld zászlónak szereztek. Isten hozta mindnyájukat idehaza!"

Az elismerések átadását követően dr. Benkő Tibor vezérezredes mondott köszöntőt a hazatértek tiszteletére. A Honvéd Vezérkar főnök szintén kiemelte a katonák és a rendőrök együttműködését, illetve a nemzetközi környezetben történt példás helytállást.

1595991662

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária