Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Éleslövészetre készülnek

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: a szerző felvételei |  2019. október 4. 15:12

Eredményesen teljesítették 120 órás kiképzésük első nyolc modulját Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkéntes tartalékosai. Az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 10. Területvédelmi Zászlóalj katonái komplex lőelőkészítő foglalkozáson készültek fel a november 12-én végrehajtandó gépkarabély éleslövészetre. Egész napos kiképzésüket Baráth István dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka is megtekintette.

1596069672

Végéhez közeledik Borsod-Abaúj-Zemplén megye területvédelmi tartalékos katonáinak tíz modulra épülő alapfelkészítése. Az önként vállalt szolgálatuk ellátásához szükséges ismereteket az elmúlt hónapokban készség szinten elsajátították, és az éleslövészetet megelőző komplex lőelőkészítő foglalkozás követelményeit is eredményesen teljesítették. 

Az álló és bukó célok leküzdéséhez, az éles lőgyakorlat biztonságos, eredményes végrehajtásához szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a Belügyminisztérium Miskolc mellett fekvő, harsányi lőterén sajátították el, ahol részükre a 10. Területvédelmi Zászlóalj hivatásos és szerződéses állományú katonái tartották a foglalkozásokat. 

1596069672

A biztonsági előírások, a munka-, tűz-, baleset- és környezetvédelemi rendszabályok ismertetése után az alap lőgyakorlat tárgyáról, céljáról és az értékelésének szempontjairól is tájékoztatást kaptak a tartalékos katonák. Ezt követően gyakorolták a tárazást, a csapott célgömbbel történő célzást, irányzást, a figyelést, a távolságbecslést, a lőtéren történő mozgás alaki szabályait, az AK-63D típusú gépkarabély szét- és összeszerelését, a „Harchoz!", „Üríts!", „Fel!"„Fegyvert vizsgára!" vezényszavak végrehajtását is. 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye tizenhat járásából érkezett önkéntesek komplex lőelőkészítő kiképzését Baráth István dandártábornok és Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka is megtekintették. A 10.Területvédelmi Zászlóalj érdekében végzett kiemelt munkájuk elismeréseként az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott prof. dr. Takács István osztályvezető főorvos, a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórház címzetes egyetemi tanára és Bagi István rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója részére.

GALÉRIA