Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elődeik emléke előtt tisztelegtek

Szöveg: Galambos Sándor és Várszegi Ferencné ny. bv. törzszászlós |  2019. december 3. 8:17

Borbála, a tüzérek védőszentje közelgő ünnepéhez kapcsolódó megemlékezést szervezett a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége (BEOSZ) Dél-alföldi régiója november utolsó hétvégéjén Kalocsán.

1596722042

A Gábor Áron utca mellett, az 1848/49-es szabadságharc legendás ágyúöntőjének mellszobra előtt ünnepelték a tüzérek védőszentje közelgő neve napját az MH 15. Kalocsa Légvédelmi Rakéta- és a jogelőd Légvédelmi Tüzérezred emlékeit ápoló Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre szervezésében a BEOSZ Dél-alföldi régiója nyugállományú klubjainak képviselői és a város polgárai.

Gábor Áron, a legendás ágyúöntő mester emlékét dr. Kovács György nyugállományú ezredes, a régió elnöke idézte fel, majd a résztvevők megkoszorúzták a kökösi ütközetben egy orosz ágyúgolyó által megölt honvédőrnagy mellszobrát, amely korábban a bezárt Miskei úti laktanya udvarán állt – a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum ajándékozta a városnak.

A rendezvény a Kalocsa Katonaváros Emlékhelynél, a Csilás parkban folytatódott, ahol a bajtársi találkozó résztvevői az 1962.október 30-án MN 2314 fedőszámon megalakított és 1997. augusztus 31-i hatállyal, 15. Kalocsa Légvédelmi Rakétaezred néven felszámolt alakulat, valamint a helyőrségben szolgált katonák emléke előtt tisztelegtek.

1596722043

A Szent Borbála naphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen részt vettek: Tóth Norbert alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred megbízott parancsnokhelyettese, Gáldonyi Sándor százados, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Bács-Kiskun megyei iroda megbízott irodavezetője, dr. Filvig Géza polgármester, valamint a BEOSZ Dél-alföldi régiójának tüzér hagyományait ápoló nyugállományú klubok és a kalocsai rakétaezrednél 1971-73, valamint 1977-79 közt szolgált sorkatonák képviselői. Közreműködött az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekara (vezényelt: Gömöri Balázs százados).

A megemlékezést követő bajtársi beszélgetésen Kovács ezredes bejelentette: teljesítették is a megalakulásának 30. évfordulóját februárban ünneplő Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége „30 év – 30 fa" elnevezéssel, a Nyíri Honvéd Egyesület kezdeményezésére, jövő év végéig meghirdetett ökológiai felhívásában foglaltakat. A Kalocsai Légvédelmi Katonák Hagyományőrző Köre, valamint a helyi Honvéd és Rendvédelmi Szervek Bajtársi Egyesülete tagjai az elmúlt napokban a Csilás, a Kubikus parkokban, a Vidats utában és a Zrínyi lakótelepen ültettek fákat.

GALÉRIA