Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elsőként érkeznek, utolsóként távoznak

Szöveg: Snoj Péter |  2015. november 30. 15:34

December elseje, a logisztikusok napja alkalmából tartottak ünnepi állománygyűlést Budapesten, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál november 30-án, hétfőn. A fegyvernemi napot összekötötték az alakulat csapatmúzeumának átadásával.

1596734910

A rendezvényen felolvasták dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök logisztikusok napja alkalmából írt köszöntőlevelét. „Ezen a napon, jogelőd szervezetük, az egykori MH Anyagi-technikai Főcsoportfőnökség megalakulásának évfordulóján egy olyan jelentős szakterület képviselőit ünnepeljük, ami tevékenysége nélkülözhetetlen, amely nélkül sem a szárazföldön, sem a levegőben nem lennénk képesek sikereket elérni"  − olvasható a levélben.  A honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnök emellett kiemelte: a logisztikusok ugyan nem közvetlenül a harctéren harcolnak, de a háttérben végzett kitartó munkájukkal biztosítják a Magyar Honvédség működésének alapvető feltételeit hazánkban és a különböző műveleti területeken egyaránt.

1596734910

Dr. Keszthelyi Gyula nyugállományú dandártábornok előadásában felidézte a logisztikai szakág történelmét, kiemelve olyan hadvezéreket is, mint Nagy Sándor. Állítása szerint a világhódító hadvezér rendkívül nagy belátással használta ki a korabeli tengeri és szárazföldi logisztikai lehetőségeket. Hozzátette: a logisztikusok feladata sosem volt egyszerű, hiszen itthon és műveleti területeken egyaránt elsőként érkeznek meg, hogy a főerőket már biztos alap fogadja, és utolsóként távoznak onnan, mindent elrendezve maguk mögött.
Köszöntőjét az öbölháborúban is szolgált Frederick Franks dandártábornok mottójával zárta: „Felejtsd el a logisztikát, és elveszíted a háborút."

1596734910

Az ünnepi állománygyűlésen kitüntetéseket és elismeréseket is átadtak.

A logisztikusok napja jó alkalmat kínált a dandártörténeti emlékszoba, a helyőrség csapatmúzeumának átadására is. Az ünnepélyes szalagátvágás előtt dr. Ravasz István alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kiemelt főtisztje méltatta a tárlat fontosságát. „Egy ilyen csapattörténeti múzeum elsődleges fontossággal bír, mert itt minden új és régóta szolgáló katona megismerheti a szervezet múltját. Emellett azért is, mert ha egy ilyen kiállítás létrejön, előbb-utóbb megjelennek a veteránok is, akik még teljesebbé teszik a történelem felidézését" − mondta.

A tárlatot Baráth Ernő ezredes, a dandár megbízott parancsnoka, Piros Ottó ezredes, az alakulat volt parancsnoka és dr. Ravasz István alezredes adták át.

1596734910

Fotó: Galovtsik Gábor