Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Épületharcászati kiképzésen a felderítők

Szöveg: Pallás Lilla hadnagy | Fotó: a szerző felvételei |  2019. december 27. 9:34

Az MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred katonái rendőrségi oktatóktól kaptak komplex épületharcászati felkészítést a napokban.

1596074424

Az épületharcászati foglalkozás a felderítő szakaszok kiképzésének része. A kéthetes foglalkozás során realisztikus körülmények között gyakorolnak a katonák, hogy a lehető legjobban felkészülhessenek az esetleges váratlan helyzetekre urbanizált környezetben is. A mostani alkalom különleges volt az eddigiekhez képest, ugyanis a katonák először alkalmazhatták a tanultakat komplex körülmények között – sérültellátással is összekötve.

A zárt helyiségeken belül alkalmazandó fegyverkezelési technikákat, valamint a hasonló stresszhelyzetekre vonatkozó mentális felkészítést a rendőrség kiképzői biztosították a katonák számára. A sérültellátás specializált feladataival kapcsolatban a Debreceni Egyetem egyik mentőtisztje tartott kiképzést a résztvevőknek.

1596074424

Nemcsak a felkészítés összetettsége, hanem az alkalmazott fegyverek is újdonságot jelentettek a felderítőknek, ugyanis a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében kapott, új Skorpió EVO 3 és CZ P-09 lőfegyvert használták speciális feladatokra. A felderítők tapasztalatai szerint ezek a fegyverek jól alkalmazhatók hasonló helyzetekben, hiszen kis méretükből adódóan mozgékonyabbak tudnak maradni feladatvégrehajtás közben.

Bár a 24-es katonáknak elsősorban nem ilyen jellegű feladatokat kell végrehajtaniuk, mégis kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy a szükséges információt egy épületen belülről kell megszerezniük. A képzés célja az, hogy a felderítők az adatok begyűjtése során minimalizálják a károkat – vagyis amennyien bemennek, annyian is jöjjenek ki.

GALÉRIA