Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

EUFOR felkészülés Székesfehérváron

Szöveg: Vizinger Diána hadnagy | Fotó: Révész Csaba és a szerző felvételei |  2019. november 18. 7:19

Szeptembertől decemberig tart az MH EUFOR kontingens huszonnegyedik váltásának felkészítése, amely során tömegkezelési módszerek begyakorlásával és békeműveleti lőgyakorlattal telnek a hetek az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél, Székesfehérváron.

1596072094

A huszonnegyedik váltás alapvetően az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred állományára épül, éppen ezért lett a kötelék- és a célfelkészítés fő bázisa a székesfehérvári helyőrség.

A kontingens az MH EUFOR soron következő váltóállományaként főként táborvédelmi és tömegkezelési feladatok ellátásában vesz majd részt Szarajevóban. A valóságos helyzetre épülő, szakasz szintű CRC (Crowd Riot Control − tömegkezelési módszerek) gyakorlat célja, hogy a katonák képesek legyenek éles helyzetben összehangoltan tevékenykedni.

1596072095

A kontingens katonái az elmúlt hetekben részt vettek híradó-informatikai, információvédelmi, gépjármű-vezetői, objektumvédelmi feladatokban, továbbá sor került mobil ellenőrző-áteresztő pontok telepítésére és működtetésére, személy- és konvojkísérési, illetve gyalogos és gépjárműves járőrözési feladatokra is. Ezután következtek a kötelék összekovácsolását célzó gyakorlatok, az éleslövészet, illetve a harcászati kiképzés. A békeműveleti és szakalap lőgyakorlaton a gyalogsági- és speciális fegyverek kezelését gyakorolták, a napokban pedig kifejezetten a CRC-feladatokra fókuszáltak.

Az MH EUFOR kontingens 24. váltása 2020 tavaszán kezdi meg szolgálatát Bosznia-Hercegovinában.

Az MH EUFOR Kontingens 24. váltását a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, a szintén fehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis valamint a fővárosi MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár katonái alkotják.

GALÉRIA