Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Főhajtás a katonahősök emléke előtt Békéscsabán

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: Dinya Magdolna önkéntes területvédelmi tartalékos őrmester |  2019. november 18. 8:02

A Nagy Háborúból 1918. november 16-án hazatért császári és királyi 101. gyalogezred katonahősei emléke előtt tisztelegtek a legendás alakulat szellemi örökségét ápoló önkéntes területvédelmi zászlóalj tagjai és a város polgárai Békéscsabán.

1596721995

Közel tízezer békés megyei katona halt hősi halált az első világháborúban, Békéscsaba történetének pedig az egyik legmegrázóbb eseménye a császári és királyi 101. gyalogezred 1914. augusztus 2-án, a helyi laktanyából történt frontra vezénylése volt. A Nagy Háborúban jelentős veszteségeket elszenvedett alakulat az utolsó állomáshelyéről, az Isonzó völgyéből – 52 hónap távollétet után – 1918. november 16-án hajnali három órakor tért vissza Békéscsabára.

A világégésben hősi halált halt katonák, a névtelen áldozatok emléke előtt tisztelegtek a békéscsabai ezred frontról történt hazaérkezésének 101. évfordulóján a 101. Fekete Imre Önkéntes Területvédelmi Zászlóalj katonái a Szabadság téri emlékműnél.

1596721996

A megemlékezés résztvevőit dr. Takács Árpád köszöntötte. A Békés Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja a Nagy Háború történetét, az emberi szenvedéseket felidézve hajtott fejet a helytállás, a hősiesség, az önfeláldozó hazaszeretet és a katonai erények előtt. Mint elmondta: a hősök életüket áldozták a hazáért, és a magyar katona ma is, az élete feláldozására tesz esküt. Ugyanakkor megemlítette a jelenleg zajló Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot is, amelyet az elmúlt negyed évszázad legnagyobb, legösszetettebb, legátfogóbb haderőfejlesztéseként értékelt.

Apáti Zoltán dandártábornok, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokhelyettese ünnepi beszédében – a háborúk borzalmaira, az elszenvedett véráldozatokra emlékezve – a hazáért életüket áldozó magyar katonák emlékének ápolásában az utódok felelősségére is felhívta a figyelmet. Ugyanakkor utalt arra is, hogy ezen a megemlékezésen a múlt mellett megelevenedik a jelen és a jövő is, amelyre az MH 2. Vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 101. Területvédelmi Zászlóalj katonáinak a jelenléte is utal. „Hiteles, valós képességeken alapuló honvédség tartalékos erő nélkül nem valósulhat meg. Ennek alapja az önkéntesség és területvédelem. Biztonságérzetünk és az ország védelmi képessége is növekszik, ha az állampolgárok nem csupán szemlélői, hanem aktív résztvevői is a helyi védelmi feladatoknak" – hangsúlyozta Apáti tábornok, majd a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében történt és a jövőben végrehajtásra kerülő korszerűsítésekre is kitért. „A program célja, hogy hiteles, valós képességeken alapuló honvédséget hozzunk létre annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség a régió egyik meghatározó haderejévé váljon. Ennek érdekében új fegyvereket, harcjárműveket állítunk hadrendbe. A haderő korszerűsítése azonban nem csupán az eszközök modernizálásáról szól. A sikerhez elengedhetetlen, hogy mindenki magáénak érezze a honvédelmet, a leendő honvédelmi dolgozóknak, a hivatásos, szerződéses és az önkéntes tartalékos katonáknak pedig kiszámítható, vonzó életpályát biztosítsunk."

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a gyalogezred katonáinak hősiessége, hazaszeretete előtt fejet hajtva, beszédében a 101-es obeliszk felállítása, 1950-ben történt lerombolása, valamint az ’56-os forradalom és szabadságharc alatti visszaállítása történetét is felidézte, majd a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet.

1596721996

Az ünnepi megemlékezés napján Apáti tábornok a 101. Fekete Imre Területvédelmi Zászlóalj felújított helyiségeit is megtekintette. Lipták József alezredes, a zászlóalj parancsnoka elmondta: egy éve költöztek az Andrássy úton álló épületbe, a munkahelyek korszerűsítésének első üteme pedig a közelmúltban zárult le. Hat iroda teljes mértékű, további hat esetében pedig részleges felújításra nyílt lehetőségük. Bővítették az informatikai rendszert, valamint a vizesblokkok korszerűsítését is meg tudták oldani.

GALÉRIA