Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországon ülésezett a német-magyar szárazföldi erők munkacsoportja

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: Tóth László |  2019. november 17. 21:52

Budapesten tartott kétnapos konferenciát a Bundeswehr és a Magyar Honvédség közös szárazföldi csoportja, amely immár második alkalommal ült össze. A rendezvényt november 14-én Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka nyitotta meg.

1596072092

„Megtiszteltetésnek tartom, hogy a Magyar Honvédség adhat otthont a Magyar-Német Szárazföldi Haderő Együttműködési Csoport második ülésének itt, Budapesten" – kezdte beszédét a Magyar Honvédség parancsnoka. „Hatékonyság, eredményesség  és kölcsönösség jellemzi együttműködésünket, amely folyományaképpen javítjuk a nemzeti és a két ország közötti katonai képességek minőségét, növeljük a jelenlegi teljesítményt, költségeket takarítunk meg és kiegyensúlyozott előnyöket biztosítunk mindkét hadsereg számára" – fogalmazott Korom altábornagy megnyitó beszédében, majd megköszönte a német hadsereg által biztosított támogatást és munkát, amely elősegíti a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program megvalósulását, amellyel a Magyar Honvédség a régió vezető katonai erejévé válhat.

Dirk Kipper dandártábornok válaszában hangsúlyozta, hogy a közös munka nagyon jó úton halad, a két napos találkozó kapcsán rengeteg munkára, de vele együtt számos eredményre számít.

 

1596072093

A két hadsereg már régóta stabil és kölcsönösen megbízható kapcsolatot tart fenn a biztonság és a védelem területén, a szárazföldi erők 2019 eleje óta pedig további lépéseket tettek, hogy elmélyítsék együttműködésüket a védelmi szférában. Az együttműködés széles körű tevékenységeket foglal magában, beleértve a doktrínális fejlesztést, a képzést és a mentorálást, valamint az oktatást. Annak érdekében, hogy a közös munka progresszívan haladjon a kitűzött célok elérése felé, kétoldalú német-magyar irányítócsoportot hoztak létre, amely nem csupán meghatározza a cselekvési irányokat, de felügyeli is az eredményeket és meghatározza a további lépéseket.

1596072093

A német-magyar együttműködés újjáélesztése és szorosabbra fűzése – amelynek mára már a Csoport, és az alatt működő munkacsoportok az elsődleges és kiemelkedő platformja – az Együttműködési Megállapodás (Declaration of Intent) aláírásával kezdődött 2019. február 23-án, majd a Keretnemzeti Koncepció (Framework Nations Concept) alapján, német kérésre megfogalmazott „igénykatalógus" aláírásával  lépett egy új szintre 2019. májusában. A Budaörsön megrendezett haditechnikai bemutató során a társadalom is megismerkedhetett a Németországtól a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül beszerzésre kerülő technikai eszközök, köztük a Leopard-2A7 harckocsival, valamint PzH-2000 löveggel.

Dirk Kipper dandártábornok és Takács Attila dandártábornok vezetésével az első ülést 2019. június 25-27. között Fredersdorf-ban, Németországban tartották.

1596072093

A jelenlegi találkozón a munkacsoportok beszámoltak az első találkozó óta elvégzett tevékenységükről, majd a delegáció ellátogatott Zalaegerszeg mellé, hogy megismerkedjen a ZALA ZONA projekttel és pályával; ugyanitt bemutatkozott a Magyar Honvédség Modernizációs Intézet is.

1596072093