Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyakorlattal ünnepelt a Honvéd Koronaőrség

Szöveg: Gémes Ildikó százados |  2013. június 3. 11:44

Második éve, hogy újra a Magyar Honvédség őrzi a Szent Koronát. Az évfordulót az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz tartozó honvéd koronaőrök egy sikeresen végrehajtott gyakorlattal ünnepelték.

1595955074

Ócsai Géza alezredes, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, 32. Nemzeti Honvéd Díszegység törzsfőnöke, a gyakorlat vezetője elmondta: a május utolsó napjaiban, a Pilis hegységben végrehajtott kiképzési rendezvényen a díszegység minden alegysége részt vett. A koronaőrök biztonságos helyre menekítették a Szent Korona és a hozzátartozó jelvények másolatát, a Honvéd Palotaőrség katonái objektumbiztosítási és felderítési feladatokat, míg a díszzászlóalj egyenruhásai egy ellenőrző-áteresztő pont működését gyakorolták. 

A gyakorlatot megelőzően a dandár és a díszegység törzse kidolgozta a részleteket, együttműködést szervezett az MH Altiszti Akadémia törzsével, a végrehajtó katonák harcászati és logisztikai felkészítésen vettek részt, majd május 29-én hajnalban „riadót fújtak" és ezzel megkezdődött a harctevékenység.

A koronaőrök teljes menetfelszerelésben vágtak neki a tengerszint felett 699 méteres magasságban fekvő Dobogókőnek, míg a díszelgők és a palotaőrök csobánkai katonai bázisára települtek ki.

1595955074

A szigorúan védett bázison az ellenőrző-áteresztő pontot a díszzászlóalj katonái építették ki, a palotaőrök pedig biztosították a szabályos ki- és beléptetést, valamint az objektum őrzését. Az álcázást, a kommunikáció hatékonyságát, az összehangolt feladatellátást és a csoportparancsnokok munkáját a csoportokkal mozgó döntnökök figyelték.

Volent Csaba főtörzsőrmester, a díszzászlóalj döntnöke elmondta: „Minden alegységnek tudnia kell a feladatot, hiszen az éves harcászati kiképzés során ezeket a mozzanatokat már begyakorolták. Most felmérjük azt, hogy a katonák milyen szinten alkalmazzák a tanultakat. Egy-egy döntnök van a koronaőrségnél, a díszzászlóaljnál és a palotaőrségnél, akik a végrehajtás minden mozzanatát figyelik." 

1595955075

A gyakorlaton résztvevők az éjszakát is egy harcfeladat végrehajtásával töltötték. Hajnalban a koronaőrök közelbiztosító őrsége jelentette, hogy ellenséges őrjáratot észleltek, ezért a csoport azonnal megkezdte a nemzeti jelképek másolatának menekítését. A koronaőröknek sikerült épségben eljuttatniuk a „Szent Koronát és a hozzátartozó jelvényeket" a dömösi hajókikötőhöz.

Fotók: Szabó Lajos zászlós