Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadisírok Debrecenben

Szöveg: Csákvári Sándor |  2017. június 7. 7:11

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái mellett a debreceni középiskolások is aktívan részt vettek a hadisírok gondozásában májusban.

A katonai jeles napok májusban sűrűbben követik egymást, mint az év más részében. A honvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet a magyar honvédelem napja, a békefenntartókra is ekkor emlékezünk és a hónap végére esik a hősök napja. A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartják, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. A megemlékezések – jellegükből következően – összekapcsolódnak az emlékművekkel, hadisírokkal.

1596033711

A debreceni katonasírok többsége a katonatemetők – a Honvédtemető, valamint az Orosz Hadifogoly- és Járványtemető – mellett a köztemetőben található. De temettek katonákat a korábban bezárt temetőkbe és az izraelita temetőbe is.

Nemcsak az ünnepségek, hanem a tavasz miatt is májusban kell elvégezni a hadisírgondozási és a parkápolási teendőket is.
A területek karbantartásában civil szervezetek, iskolák és a Bocskai-dandár vesz részt, de nagy a szerepe van még a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezetének, a Bocskai István Bajtársi Egyesületnek, valamint az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) 2. Katonai Igazgatási Központjának is. A hadisírok gondozását és rendben tartását Debrecen közterületeinek fenntartójára, az AKSD Városgazdálkodási Kft. is nagy részben támogatja.

1596033711

A város középfokú oktatási intézményei közül ebben az évben a Debreceni Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium, valamint a Debreceni Református Kollégium diákjai emelkedtek ki a közösségért végzett munka keretében teljesített hadisírgondozásban.

A debreceni köztemetőben a hősök napja alkalmából megtartott – katonai tiszteletadással egybekötött – megemlékezést idén vitéz Felsővályi Nagy Frigyes tábornok sírjánál rendezték meg. A tábornok kiemelkedő katonai személyisége mellett maga a sírjel is figyelemre méltó, mert az 1932-ben megnyitott debreceni köztemető első művészi síremlékeként állították fel az első világháborús hős síremlékét, Debreczeny Tivadar alkotását.

Az ünnepi rendezvényt Farkas Gábor százados, az MH KIKNYP 2. Katonai Igazgatási Központjának beosztott tisztje és a cs. és kir. 39. gyalogezred történetét kutató Kiss Róbert zászlós szervezte. A megemlékezést megtisztelték jelenlétükkel a leszármazottak is. A koszorúk elhelyezését gyertyagyújtás követte.

1596033711

Fotó: a szerző felvételei