Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Helytállásukkal példát mutatnak nekünk, utódoknak”

Szöveg: Faragó Fanny |  2019. január 25. 19:31

Megszámlálhatatlan hősünk ontotta vérét, oltalmazta a haza szabadságát, függetlenségét, és ha a szükség úgy kívánta, az életüket adták Magyarországért, a magyarságért. Helytállásukkal példát mutatnak nekünk, utódoknak – jelentette ki Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára az első világháború salgótarjáni hőseinek tiszteletére állított emlékműavató ünnepségen, január 25-én, pénteken, a Salgótarján-Zagyvapálfalvai felső temetőben.

A Nógrád vármegyei hadkötelesek az első világháborúban zömmel a losonci 25. közös gyalogezredben, a besztercebányai 16. honvéd gyalogezredben, valamint a császári és királyi 29. tábori vadászzászlóalj kötelékében szolgáltak. A nógrádi bakák megjárták a Nagy Háború több jelentős harcterét, harcoltak a keleti és az olasz front véres ütközeteiben, de jelen voltak a román hadszíntéren is. Részt vettek a lemberg-rawaruszkai csatában, helytálltak a San folyó mentén, ott voltak, amikor sikerült az orosz gőzhengert megállítani Limanowánál és akkor is, amikor a gorlicei áttörésre került sor. Küzdöttek az olasz fronton, a Hétközség-fennsíkon, véreztek Doberdónál, az isonzói és a piavei csatákban.

1599198372

A hősi halált halt magyar katonák emléke előtt tisztelegve Erdélyi Lajos úgy fogalmazott: az emlékmű kiemelt szerepet kell, hogy betöltsön egy település életében, hiszen hidat képez a múlt és a jelen generációi között. „Azt üzeni nekünk, hogy eleink a legnehezebb időkben is helytálltak és tették a kötelességüket. Azt üzeni, hogy emlékükből, tetteikből erőt meríthetünk ma is"- jelentette ki a helyettes államtitkár, hozzátéve: ahogy minden család gondozza saját halottai síremlékét, úgy a közösségnek is gondoznia kell a hősi emlékművét.

Köszöntőbeszéde végén a helyettes államtitkár az emlékezőkhöz szólt: az emlékmű tiszteletet sugároz a hősi halott felmenők iránt, és a kegyelet megnyilvánulásának is teret enged, hiszen sokukról nem tudjuk, hogy hol alusszák örök álmukat, a galíciai mezőkön, a Kárpátokban vagy az Isonzó-völgyében. „Jelképes síremlékként a kései utódok itt helyezhetik el a kegyelet virágait. Arra kérem önöket, hogy őrizzék meg ebben az állapotában és gondozzák ezt a szobrot, tegyenek le egy-egy mécsest a hősök emlékére, amikor pedig elhaladnak előtte, gondolatban hajtsanak fejet"– mondta Erdélyi Lajos.

1599198372

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának közös rendezvényén Fekete Zsolt polgármester avatóbeszédében rámutatott: ezek a megemlékezések nemcsak a hősi halottainkról szólnak, hanem azokról a családtagokról is, akiket nem ismerhettünk meg. Hozzátette: a Salgótarjánhoz tartozó zagyvapálfalvai felső temetőben álló első világháborús honvéd emlékmű Martinelli Jenő szobrászművész alkotása, amelyet 1923-ban avattak fel. Az emlékmű eredetileg homokkőből készült katonaszobrát Bobály Attila szobrászművész 1994-ben mészkőből újrafaragta, és a felújításkor az emlékmű kiegészült egy fekete márványtáblával.

Az emlékművet Horváth Kornél főhadnagy, katolikus tábori lelkész és Mészáros László alezredes, protestáns tábori lelkész áldotta meg, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit.

1599198372

Fotó: a szerző felvételei